назад
20.01.14

ОНОВЛЕНО! Оперативна інформація щодо надання безоплатної правової допомоги за рахунок держави особам, затриманим 19-25 січня 2014 року в м. Києві

КиївСтаном на 11:00 25 січня 2014 року Київським міським центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) зареєстровано 109 повідомлень, у тому числі 1 постанова про залучення захисника за призначенням, стосовно осіб, затриманих правоохоронними органами в період 19-25 січня 2014 року, а саме:

• однієї особи за частиною другою статті 15 (замах на злочин) та частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство);

• чотирьох осіб за статтею 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження);

• однієї особи за частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження);

• шести осіб за статтею 185 Кримінального кодексу України (крадіжка);

• двох осіб за частиною другою статті 186 Кримінального кодексу України (грабіж);

• однієї особи за статтею 187 Кримінального кодексу України (розбій);

• однієї особи за частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

• однієї особи за частиною другою статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом);

• сімдесяти осіб за частиною другою статті 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення);

• вісімнадцяти осіб за статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство);

• однієї особи за частиною другою статті 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів);

• однієї особи за статтею 582 Кримінального процесуального кодексу України (затримання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення за межами України);

• однієї особи за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство);

У 28 випадках Центр був поінформований органами, уповноваженими здійснювати затримання, протягом однієї години, у 26 випадках – у термін від 1 до 4 годин з моменту затримання. Ще у 52 випадках Центр був поінформований про затримання у термін від 4 до 14 годин. У двох повідомленнях не вказано час затримання.

На підставі повідомлень протягом 19-24 січня 2014 року в м. Києві видано 109 доручень адвокатам, у тому числі 105 – для здійснення захисту осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, у тому числі для чотирьох осіб у зв’язку із повідомленнями від членів сімей чи близьких родичів затриманих осіб, 1 – для здійснення захисту за призначенням, 1 – для здійснення захисту особи, затриманої в адміністративному порядку.Вісімнадцять осіб відмовились від захисника, гарантованого державою. У чотирьох випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам припинено у зв’язку зі зміною їх процесуального статусу.

Центром надіслано запити до органів, уповноважених здійснювати затримання, щодо двох осіб на підсаві повідомлення від членів сімей чи близьких родичів затриманих осіб.

Наразі під захистом, гарантованим державою, перебувають 87 осіб.

Звертаємо увагу громадян!

Київський міський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює в цілодобовому режимі та приймає повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також, що важливо, членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою (ст. 59 Конституції України).

Особа вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд з уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (стаття 209 Кримінального процесуального кодексу України).

Всі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, дзвінки на який є безкоштовними з усіх стаціонарних телефонів, або на прямий номер Центру 0891 200 103 (у Києві).

Адвокат прибуває до затриманої особи протягом двох годин. Необхідно пам’ятати, що до конфіденційного побачення з адвокатом затриманий має право не підписувати жодних документів та не говорити нічого з приводу підозри щодо себе (ст. 63 Конституції України).

Всі адвокати, які надають правову допомогу за рахунок держави, є незалежними і відібраними на основі відкритого конкурсу, такими, що віддано здійснюють активний захист відповідно до закону та правил професійної етики.

Важливо запам`ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання працівниками правоохоронних органів та повідомити про цей час адвоката.