назад
09.02.12

Перше засідання робочої групи з удосконалення законодавства про безоплатну правову допомогу

Засідання9 – 10 лютого цього року відбулося перше засідання робочої групи з удосконалення законодавства про безоплатну правову допомогу головою якої є Перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова.

Засідання проходило у готельному комплексі «Пуща лісова» у с. Мощун Києво-Святошинського району Київської області.

До порядку денного першого дня засідання Андрій Вишневський, директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України, заступник голови робочої групи, запропонував внести два питання: підготовку пропозицій щодо змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок оплати послуг адвокатів, що надають вторинну правову допомогу у кримінальних справах, а також особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку».

Після обговорення загальних питань та погодження порядку денного учасникам робочої групи було запропоновано розділилися на дві підгрупи задля роботи над окремими питаннями.

ЗасіданняПідгрупа І працювала над пропозиціями щодо внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Одним з найбільш дискусійних тут стало питання побудови системи управління якістю правової допомоги, яка надаватиметься за бюджетний кошт. Так, основний акцент робився на те, щоб під час побудови такої системи в повній мірі забезпечувалося дотримання одного з основних принципів адвокатської діяльності – принципу незалежності. Лідія Ізовітова, Президент Спілки адвокатів України, запропонувала, щоб контроль за якістю правової допомоги здійснювали незалежні комісії, учасниками яких були б професійні адвокати. А Роман Мартиновський, Голова Севастопольського регіонального офісу Консультативного бюро з захисту прав людини Спілки адвокатів України, поділився власним досвідом проведення перевірки діяльності офісів громадського захисту.

Не залишило байдужим жодного учасника засідання і питання правовідносин між майбутнім центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокатом та клієнтом. Було обговорено низку різних форми такої взаємодії – від укладення генеральної довгострокової угоди до контрактів для кожного окремого випадку, а також можливість поєднання цих форм.
Загалом, в рамках підгрупи І було досягнуто консенсусу щодо необхідності створення координаційного центру, який відповідав би за організацію діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Роман Романов, директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», який співголовував на засіданні, поділився досвідом щодо діяльності таких установ в інших країнах. Нагадаємо, до кінця цього року планується створити 27 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Серед інших питань, які обговорювалися першою підгрупою, були: співвідношення понять «правова допомога», «захист» та «представництво», уточнення кола суб’єктів надання безоплатної первинної правової допомоги, оптимізація суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу тощо.
Не менш важливе питання – проект постанови Кабінету Міністрів України стосовно порядку оплати праці адвокатів, обговорювалося другою підгрупою. В основу проекту постанови покладено методику, розроблену Геннадієм Токарєвим, Головою Правління Української фундації правової допомоги. Також обговорено пропозиції до порядку, внесені напередодні Наталією Вагіною, керівником Офісу громадського захисту у м. Хмельницький, та Ольгою Туровською, директором Департаменту планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності Міністерства юстиції України, яка безпосередньо взяла участь в обговоренні.
Наприкінці засідання учасники знову об’єдналися в одну групу для того, аби поділитися своїми напрацюваннями.

ЗасіданняДругий день засідання робочої групи був не менш насиченим і важливим, адже на ньому обговорювався проект Концепції Державної цільової програми формування системи безоплатної правової допомоги в Україні на період до 2018 року.

Після представлення проекту Концепції Андрієм Вишневським учасники засідання обговорили можливі показники для майбутньої оцінки ефективності впровадження програми, а також отримання статистичної інформації. Власним досвідом збору та аналізу кількісних показників в рамках діяльності суду поділився Володимир Санін, член Правління Української фундації правової допомоги, Голова Білоцерківського міськрайонного суду. Активну участь в обговоренні даного питання взяла також Ольга Жуковська, Віце-президента Спілки адвокатів України.

Підбиваючи підсумки, Андрій Вишневський подякував учасникам першого засідання робочої групи за активну та плідну роботу, а також наголосив на важливості подальшого діалогу всіх зацікавлених сторін.

З матеріалами до засідання можна ознайомитись тут (сторінка оновлюватиметься).