назад

Питання медіації обговорили в Харкові

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях відбулась зустріч для обговорення медіації – одного з напрямів, які наразі впроваджуються системою БПД.

У ній взяли участь начальник управління впровадження альтернативних способів вирішення спорів в Координаційному центрі з надання правової допомоги Ірина Бондаренко, директор Регіонального центру  Анатолій Бородавка, керівництво місцевих центрів БПД (онлайн). До зустрічі запросили Голову правління Центру права та посередництва Світлану Петрову.

«Попри те, що основне завдання системи безоплатної правової допомоги – це створення рівних можливостей і забезпечення доступу до правосуддя, ми є прихильниками позасудового вирішення будь-яких спорів, – сказав Анатолій Бородавка, відкриваючи захід. – Результати, які є на сьогодні щодо проєкту з відновного правосуддя у кримінальному процесі стосовно неповнолітніх, вселяють велику надію. Тому в наступного етапу, який уже реалізовується, а саме – позасудове вирішення спорів у сфері цивільних правовідносин – велике майбутнє».

Ірина Бондаренко зазначила, що ця зустріч відбувається задля розуміння, на якому етапі надання безоплатного доступу до медіації зараз перебуває система, а також – у який спосіб можна спільно реалізовувати напрям забезпечення надання доступу до медіації.

«За 2020 рік було 98 випадків надання допомоги у забезпеченні доступу до медіації, 2021-й – 55, і вже за січень 2022-го – 7 таких випадків, – навела статистичні дані очільниця управління. – Маємо обговорити, що для місцевих центрів означає питання надання забезпечення доступу до медіації, як у центрах налагоджена ця робота. Тоді буде зрозуміло, що потрібно удосконалювати, щоб нам далі співпрацювати в цьому напрямі».