назад

Що робити, якщо вас затримали працівники поліції

гол

Якщо вас затримали працівники поліції, це зовсім не означає, що ви – злочинець. Просто будь-який патрульний має право затримати вас для з’ясування особи або причетності до раніше скоєних злочинів. У цій ситуації не забувайте, що у вас теж є свої права, які потрібно знати і вміти ними користуватися.

Детальніше щодо порядку дій особи, яку затримали працівники поліції, консультують фахівці Сарненського місцевого центру з надання БВПД.

При затриманні поліцією постарайтеся не чинити опір. Якщо вже трапилася така ситуація, що вас затримують, краще демонструйте повну готовність до «співпраці» з працівниками поліції.

Вкрай важливо з’ясувати всю інформацію щодо причини затримання, вашого статусу (підозрюваний, адміністративний порушник, свідок), хто саме (з вказівкою ПІБ, звання, посади) вас затримує.

Згідно з ч.5 ст. 29 Конституції України, вимагайте негайно повідомити родичів про ваше затримання, вкажіть кого саме та їхні контактні дані. Згідно з законом «Про Національну поліцію України», КПК, поліція зобов’язана повідомити про затримання людини його родичів, але ці вимоги практично ніколи вчасно не дотримуються. Тому у момент затримання поліцією постарайтеся повідомити кому-небудь з оточення свої дані, тоді збільшуються шанси на те, що ваші рідні і близькі зможуть вас знайти. Звісно, за наявності мобільного телефону (якщо його не відібрали у момент затримання), необхідно негайно подзвонити вашим знайомим чи родичам і повідомити про те, що сталося, оскільки при доставленні у відділення телефон відберуть.

Вам мають вручити протокол про затримання, що має містити точний час затримання. Це той час, коли вас фізично зупинили, а не коли привезли до відділка. 

Якщо після затримання поліцією і доставлення у відділення вам запропонують розписатися в журналі відвідувачів і затриманих, необхідно простежити правильну вказівку затримання, час фактичного затримання і, звичайно, обов’язково відмітити, що ви є саме затриманими, а не відвідувачем.

Не відмовляйтеся і вимагайте адвоката. Навіть якщо у вас немає свого, згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу» поліція зобов’язана запросити такого адвоката. Якщо ви заявите про бажання залучити його, у вас буде як мінімум час для обдумування свого становища, оскільки до появи адвоката маєте повне право не відповідати ні на які питання і нічого не підписувати.

Увага при підписанні документів! Якщо після затримання поліцією від вас наполегливо вимагають підписати документ під загрозою застосування насильства, то як мінімум уважно і не кваплячись вивчіть документ. Це може бути протокол затримання, протокол про адмінправопорушення, пам’ятка про права, протокол огляду, вилучення, протокол допиту, пояснення. Ні в якому разі не можна залишати незаповнені графи! Крім того, дуже важливо підписувати з зауваженнями ті місця, які не відповідають дійсності або залишають можливість для двоякого розуміння.

Важливо пам’ятати, що інформація, яка зафіксована в протоколі, вже не підлягає зміні, і рішення в суді виноситися, відштовхуючись, зокрема, і від документальних доказів, якими і є протоколи. Особливо варто відмітити і те, що вилучені у вас при затриманні поліцією предмети мають бути упаковані і опломбовані на момент підписання протоколу затримання, в якому про них йде мова та обов’язково мають бути присутні не менше 2 свідків. Якщо предмети опломбовані ненадійно або не опломбовані взагалі, про це також необхідно відмітити в протоколі. Кожен процесуальний документ можна і треба використати як засіб донесення інформації до судді, від якого багато в чому тепер залежить ваша доля. Підписуючи документи, бажано фіксувати також ту інформацію, яка залишилася недочутою поліцією: прохання надати адвоката, медичну допомогу чи якась необ’єктивна фіксація.

Якщо доводиться свідчити без адвоката, завжди пам’ятайте про гарантоване ст. 63 Конституції України право не надавати свідчень відносно себе і своїх близьких ні взагалі, ні з якихось конкретних питань (обставин). Окрім того, кримінально-процесуальним законодавством передбачений обов’язок слідчого припинити допит, якщо допитуваний в явній формі висловив відмову від надання свідчень. Вкрай важливо до моменту надання будь-яких пояснень з’ясувати всю інформацію щодо вашого статусу, правопорушення, що конкретно інкримінується, з приводу якої конкретно ситуації ви затримані поліцією, кому саме ви свідчите. Будь-які свідчення, пояснення краще писати особисто, тут найскладніше – не бояться наполягати на цьому і проявити стійкість проти можливого тиску.

Довідково. Сарненський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Широка, 22 (другий поверх приміщення «Приватбанку»). Тел.: (03655) 3-22-20, (067) 856 74 35. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Березнівське бюро правової допомоги: м. Березне, вул. Київська, 9 (приміщення ЦНАПу та статистики), тел. (03653)5-34-44, (067) 836 50 41, (096) 117 38 45.

Володимирецьке бюро правової допомоги: смт Володимирець, вул. Соборна, 20 (приміщення Володимирецької районної державної нотаріальної контори), тел. (03634) 2-58-08, (068) 091 88 85.

Дубровицьке бюро правової допомоги: м. Дубровиця, вул. Воробинська, 9 (приміщення районної бібліотеки), тел. (03658)2-00-06, (068) 085 13 52;.

Рокитнівське бюро правової допомоги: смт Рокитне, вул. Незалежності, 21 (приміщення Управління Державної казначейської служби України в Рокитнівському районі), тел. (03635)2-30-03, (097) 318 59 96.