назад
29.09.22

Як змінилися правові потреби ВПО: досвід системи БПД

Правові питання, з якими внутрішньо переміщені особи звертаються до системи надання безоплатної правової допомоги, дещо змінились. У перші місяці повномасштабної агресії рф проти України вимушені переселенці першочергово вирішували питання, що стосувалися пошуку житла, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Натомість тепер серед актуальних правових проблем ВПО – трудові правовідносини, відновлення документів, відшкодування матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії рф, порядок встановлення смерті на тимчасово окупованій території.

 Весною цього року вимушені переселенці найчастіше звертались з питань оформлення статусу ВПО та отримання соціальних виплат, відновлення втрачених документів, порядку перетину кордону. Тепер кількість звернень з цих питань зменшилась.

«Якщо раніше переважна більшість правових проблем вимушених переселенців була пов’язана з отриманням статусу ВПО, отриманням виплат та гуманітарної допомоги, то тепер це питання з різних галузей права»,  – розповідає керівниця Валківського бюро правової допомоги Тетяна Шульжик.

Клієнтів системи БПД цікавлять здебільшого питання отримання компенсації за зруйноване житло внаслідок військової агресії рф, отримання статусу безробітного та виплат допомоги по безробіттю, встановлення фактів, що мають юридичне значення. Надходить також багато звернень щодо компенсацій за тимчасове розміщення вимушених переселенців, виплат роботодавцям витрат на зарплату ВПО, отримання міжнародної допомоги для внутрішньо переміщених осіб.

«На Закарпатті кількість звернень від ВПО порівняно з першими місяцями війни дещо зменшилась. Особливо у порівнянні з другою половиною березня і квітнем-травнем. Це відбулося внаслідок зменшення кількості ВПО, які транзитом проїжджали через Закарпатську область до країн ЄС, та повернення частини людей на деокуповані території та у великі міста – Київ, Дніпро, Запоріжжя, Одесу», – розповідає директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко.

А на Київщині з травня, після припинення активних бойових дій на території області, динаміка звернень внутрішньо переміщених осіб по безоплатну правову допомогу постійно зростає. Така ж тенденція спостерігається і на Дніпропетровщині, Вінниччині, у Запорізькій та Хмельницькій областях.

Останнім часом збільшилася кількість ВПО, які потребують саме вторинної правової допомоги. Це можна пояснити тим, що в перші місяці війни люди першочергово вирішували нагальні питання, що стосувалися пошуку житла, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Натомість тепер актуальними стали питання стягнення аліментів на утримання дітей, розірвання шлюбу та встановлення факту належності документів. А також питання трудових правовідносин, відновлення документів, відшкодування матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії рф, встановлення фактів смерті на тимчасово окупованій території.

Історії правової допомоги ВПО

Відновити стягнення аліментів

Пані Марина евакуювалася з двома дітьми з Маріуполя до Києва. Та вирішила домогтися відновлення сплати аліментів від колишнього чоловіка.

Жінка звернулася до Київського бюро правової допомоги №8 та розповіла, що до початку повномасштабної війни отримувала аліменти. Підприємство, на якому працював колишній чоловік, щомісяця перераховувало необхідну суму. Проте наразі виплати не надходять.

Як виявилося, судовий наказ про стягнення аліментів не подавався для примусового виконання до органів державної виконавчої служби чи приватного виконавця, а знаходився на виконанні на підприємстві, де працював колишній чоловік пані Марини. Цей документ був втрачений внаслідок бойових дій у Маріуполі.

Фахівець бюро правової допомоги Артур Александров зробив правову оцінку необхідних для підтвердження заяви доказів, а саме копії звернення стягувача до роботодавця про прийняття до виконання виконавчого документа, копії судового наказу та інших документів. Далі він підготував додатковий запит та визначив питання підсудності з урахуванням розпорядження Верховного Суду щодо її зміни та склав клієнтці заяву про видачу дубліката виконавчого документа до районного суду Дніпропетровська.

Суд дійшов висновку про наявність об’єктивних підстав вважати, що заява про видачу дубліката виконавчого документа (судовий наказ) підлягає задоволенню, оскільки є підстави вважати, що його дійсно було втрачено та він на примусовому виконані не перебуває.

Встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій

Дедалі більше стає звернень щодо отримання допомоги у питаннях встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій. Якщо людина помирає за таких обставин, родичі часто не мають медичних документів на підтвердження факту та причини смерті, і, як наслідок, – не можуть зареєструвати смерть і отримати відповідне свідоцтво. Таку справу можна вирішити лише в судовому порядку.

До Зміївського бюро правової допомоги звернулася жінка, мати трьох малолітніх дітей. За справу взявся юрист Олег Десятник. Клієнтка розповіла, що під час артилерійського обстрілу вона з дітьми сховалася в підвалі, її чоловік не встиг дістатися укриття та був тяжко поранений. Від отриманих травм чоловік помер і був похований на присадибній ділянці. На підтвердження цих подій жінка мала фотографію могили та акт, складений нею та її матір’ю.

Справа ускладнювалася тим, що вони з чоловіком жили разом 16 років та мали трьох спільних дітей, однак шлюб не був зареєстрований органами РАЦС. Відповідно жінка не могла бути заявником у цій справі (ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що заява про встановлення факту смерті особи може бути подана членами сім’ї померлого). Тому заявниками були визначені малолітні діти померлого, інтереси яких представляла їх мати.

Рішенням Жовтневого районного суду міста Харкова заява про встановлення факту смерті чоловіка була задоволена. Жінка отримала можливість зареєструвати смерть чоловіка, оформити пенсію по втраті годувальника дітям та інші види соціальних допомог.

Як отримати безоплатну правову допомогу:

  • Отримати усну консультацію з вашого правового питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103
  • Якщо вам зручно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro
  • Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

Тут зібрані посилання усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua