назад

Захист прав громадян шляхом надання безоплатних правових консультацій

гол

Упродовж тижня, що минув, працівники бюро правової допомоги Сарненського місцевого центру здійснювали виїзні прийоми громадян з метою консультування та інформування про їхні законні права та можливості.

Так, керівник Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Демидчик провела виїзний прийом громадян у Каноницькій сільській раді в рамках роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги у населених пунктах Рівненської області.

Під час роботи мобільного пункту консультування жителів сільської ради цікавили земельні питання, зокрема, щодо порядку укладення договорів оренди земельних паїв, істотних умов такого договору, а також щодо порядку сплати земельного податку. Окрім того, чимало місцевих жителів отримали правову консультації та роз’яснення також і з спадкових питань. Зокрема, найбільш актуальними виявилися питання щодо порядку вступу у спадщину, оформлення спадщини, а також продовження терміну для прийняття спадщини.

Окрім того, на виконання Меморандуму про співпрацю між Сарненським місцевим центром та Сарненським районним ліцеєм «Лідер» директор місцевого центру Микола Павлюк взяв участь в ігровому сеансі карткової навчальної гри Ради Європи «Країна гідності» в рамках Всеукраїнської програми «Демократична школа». Участь у грі також взяли представники місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування.

2

«Країна гідності» – це карткова гра, у якій гравці-члени парламенту вигаданої однойменної країни приймають рішення щодо соціальних прав у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років. Під час, яка відбувалася у командах, її учасники аргументували прийняті рішення, таким чином дізнаючись більше про соціальні права та їхні зв’язки з соціальною політикою, навчаючись приймати індивідуальні та групові рішення щодо планування розвитку соціальної політики країни, ознайомлюючись із принципами раціонального планування бюджету, а також керуючись наявним ресурсом країни, спробували зростити власну мотивацію просування соціальних прав.

1

Тим часом керівник Дубровицького бюро правової допомоги Юлія Швець здійснила виїзний прийом громадян у Лютинській сільській раді. Зокрема, правник системи безоплатної правової допомоги консультувала місцевих жителів з питань оформлення права власності на земельну ділянку, порядку надання допомоги при народженні дитини та порядку реєстрації народження дитини, у разі перебування особи на тимчасово окупованій території. Також Юлія Швець та роз’яснила працівниками сільради порядок доступу до безоплатної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та розповіла про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».

Довідково. Сарненський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Широка, 22 (другий поверх приміщення «Приватбанку»). Тел.: (03655) 3-22-20, (067) 856 74 35. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Березнівське бюро правової допомоги: м. Березне, вул. Київська, 9 (приміщення ЦНАПу та статистики), тел. (03653)5-34-44, (067) 836 50 41, (096) 117 38 45.

Володимирецьке бюро правової допомоги: смт Володимирець, вул. Соборна, 20 (приміщення Володимирецької районної державної нотаріальної контори), тел. (03634) 2-58-08, (068) 091 88 85.

Дубровицьке бюро правової допомоги: м. Дубровиця, вул. Воробинська, 9 (приміщення районної бібліотеки), тел. (03658)2-00-06, (068) 085 13 52;.

Рокитнівське бюро правової допомоги: смт Рокитне, вул. Незалежності, 21 (приміщення Управління Державної казначейської служби України в Рокитнівському районі), тел. (03635)2-30-03, (097) 318 59 96.