назад
28.04.15

Експерти обговорили проект звіту щодо оцінки впровадження КПК України

в27 квітня 2015 року в рамках проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» у Києві відбувся круглий стіл з метою обговорення проекту звіту щодо оцінки впровадження Кримінального процесуального кодексу України.

Проект звіту підготовано міжнародними експертами Мікаелем Лінгбо (Консультант Ради Європи, юридичний експерт Данського Гельсінського Комітету з прав людини; колишній начальник поліції і прокурор Данії), Джеремі МакБрайдом (Консультант Ради Європи, баристер Палати Монктон, колишній очільник Агенції Європейського Союзу з основоположних прав) та Еріком Сванідзе (колишній заступник Міністра юстиції Грузії та колишній член Європейського комітету з питань тортур) в рамках проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується Урядом Данії. Мета підготовки документу – вивчення питань, пов’язаних із впровадженням КПК України з моменту набрання ним чинності 20 листопада 2012 року до вересня 2014 року. Оцінка впровадження кодексу базується, передусім, на двох етапах зустрічей, проведених командою експертів в України з учасниками процесу впродовж червня та липня 2014 року. А також на основі вивчення статистичних даних, підготовлених Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ, МВС України, Генеральною прокуратурою, Державною пенітенціарною службою, а також звітах складених Координаційним центром з надання правової допомоги, Офісом Уповноваженого ВР України з прав людини, Центром політико-правових реформ.

Під час круглого столу Менеджер проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе представила цілі та методологію проекту звіту. Експерти проекту Джеремі МакБрайд та Мікаель Лінгбо представили головні результати та рекомендації проекту звіту щодо впровадження КПК України, зокрема, рекомендації щодо вдосконалення тексту КПК, організаційних та практичних заходів, необхідних для забезпечення ефективності впровадження КПК, зон, які потребують розширення судової практики та адміністративного керівництва, тем, що потребують подальшого детального вивчення та розгляду, а також загальні висновки щодо проекту звіту. По завершенню презентацій відбулося обговорення стосовно представленого проекту звіту та щодо подальших кроків.

Участь у заході взяли представники суддівського корпусу, Комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Адміністрації Президента України, Генеральної прокуратури, МВС України, Мін’юсту України, адвокати, представники громадських організацій, проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Посольства США в Україні. Участь у заході від Координаційного центру з надання правової допомоги взяла начальник відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Вікторія Мітько, а також директор Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Олександр Позняк.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter