назад
01.04.15

Круглий стіл з питання співпраці між системою БПД та органами адвокатського самоврядування пройшов у Миколаєві

20150331 10575931 березня 2015 року в приміщенні Миколаївського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл, у ході якого учасники обговорили актуальні питання діяльності адвокатури та системи безоплатної вторинної правової допомоги, наявні проблеми та перспективи взаємодії.

Захід мав на меті обговорення проблемних питань, що можуть виникати під час взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та Миколаївським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В обговоренні взяли участь: голова Ради адвокатів Миколаївської області Олександр Олійник; заступника голови Ради адвокатів Миколаївської області Олексій Ютовець; голова комісії Ради адвокатів Миколаївської області з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Олександр Кошевенко; голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області В’ячеслав Антипченко; голова кваліфікаційної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області Юрій Сторчеус; директор Миколаївського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентин Чистий; заступник директора Миколаївського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олег Антонець; заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Миколаївського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Владислав Чернетченко; представник Миколаївської області у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Віталій Волчо; керівник Миколаївського обласного територіального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Радкевич.

20150331 110010

З вітальним словом до учасників звернувся директор центру Валентин Чистий, який розповів про діяльність центру протягом 2013 – 2014 років, повідомив про подальші перспективи розвитку системи безоплатної правової допомоги, зокрема, щодо відкриття місцевих центрів   (2-х у м. Миколаїв та 1-го у м. Вознесенськ) з метою забезпечення реалізації надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищеним верствам населення у цивільних та адміністративних справах із 01 липня 2015 року, як це передбачено Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Учасники круглого столу констатували, що стан взаємовідносин між Радою адвокатів Миколаївської області області та Миколаївським обласним центром з надання БВПД перебуває на високому рівні, а будь-які неузгодженості та протиріччя відсутні.

Олександр Олійник та В’ячеслав Антипченко висловились про рішучий намір боротьби з негативним явищем «міліцейських адвокатів», існування якого протирічить основним принципам діяльності адвокатури, зокрема, незалежності та запобігання конфлікту інтересів. Учасники круглого столу дійшли згоди у тому, що центр буде звертатись до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області у разі отримання інформації про залучення слідчим або прокурором приватного адвоката з метою припинення участі у справі адвоката центру, який зайняв принципову позицію щодо захисту інтересів клієнта.
Владислав Чернетченко повідомив про результати розгляду скарг, які надходять на адвокатів у зв’язку з наданням ними безоплатної правової допомоги, вказавши на відсутність скарг від клієнтів на адвокатів та наявність великої кількості подяк, які надходять від підзахисних та їх родичів. У свою чергу такі листи, а також інформація про конкретні успішні справи адвокатів, розміщуються на офіційному веб-сайті центру, що додатково стимулює адвоката до надання якісної правової допомоги та досягнення позитивного результату у справі.

Під час обговорення вимог до професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст.53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії (ОПД) В’ячеслав Антипченко наголосив на необхідності в неухильному дотримання статті 23 Правил адвокатської етики в частині інформування адвокатом про вступ у справу іншого адвоката, який раніше прийняв доручення від клієнта. Учасники круглого столу погодились з пропозицією Олексія Ютовця та Вікторії Радкевич, які запропонували розглядати на засіданнях Ради адвокатів Миколаївської області конкретні справи, які стосуються проблем із реалізацією на практиці ст.53 КПК України.

20150331 102253

Олег Антонець повідомив, що центром отримано інформацію від органів судової адміністрації про можливість надання в приміщеннях судів Миколаївської області кабінетів для адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Учасники круглого столу домовились надати можливість користуватися такими кабінетами не лише адвокатами систем БПВД, а й іншим адвокатам з-поза системи.

Детально ознайомитись із програмою заходу можна тут.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+