назад

Круглий стіл з питання співпраці між системою БПД та органами адвокатського самоврядування пройшов в Ужгороді.

kr stil1«Безоплатна правова допомога: співпраця заради удосконалення» – під такою назвою 27 березня 2015 року відбувся круглий стіл, проведений Закарпатським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Радою адвокатів Закарпатської області.

     Захід мав на меті обговорення проблемних питань, що можуть виникати під час взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

У обговоренні взяли участь: директор Закарпатського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Попадинець; Павло Марамигін, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги; Лариса Фучко, начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі; голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош; Тетяна Безега, представник КДКА Закарпатської області у ВКДКА; Юрій Лаврентьєв, голова Закарпатського відділення Асоціації адвокатів України; Оксана Андрейкович, голова Територіального відділення Всеукраїнської   громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», а також адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

 

З вітальним словом до учасників звернувся директор центру Василь Попадинець, який розповів про діяльності центру в області впродовж 20132014 років; окреслив подальші перспективи розвитку системи безоплатної правової допомоги, зокрема, щодо надання такого виду державної гарантії соціально незахищеним верствам населення у цивільних та адміністративних справах; а також акцентував увагу учасників заходу на найбільш проблемних питаннях, які виникають у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

У свою чергу голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош у вітальному слові висловив позицію щодо наявності налагодженої конструктивної співпраці між Закарпатським обласним центром БВПД та органами адвокатського самоврядування Закарпатської області, а також наголосив на необхідності функціонування та розвитку системи безоплатної правової допомоги саме під егідою Міністерства юстиції України.

 

Особливо дискусійне питання стосувались професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст.53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії (ОПД). Так, адвокати центру Наталія Різак та Василь Орос зазначили, що адвокат, залучений до ОПД повинен бути  зацікавленим в тому, щоб належним чином захистити інтереси клієнта та бути обізнаним з правовою позицією свого колеги-адвоката, який безпосередньо здійснює захист. Також відзначили, що на практиці фактично слідчі органи та прокуратура, залучаючи адвоката на ОПД, нехтують поважністю причини відсутності адвоката, який здійснює захист та руйнують його позицію захисту.

Не менш дискусійним було обговорення питання «вільного вибору захисника». У ході обговорення начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі Лариса Фучко висловила пропозицію виключення фактів безпідставної заміни адвокатів, які діють за дорученнями центру, та встановлення кількості заміни адвокатів в одному кримінальному провадженні, оскільки вказані факти сприяють затягуванню кримінального провадження та неекономного використання державних коштів. Дана пропозиція була підтримана учасниками заходу.

Як забезпечити адвокатів робочими приміщенням насамперед у судах першої інстанції? – одне із питань у рамках експертного обговорення, з метою вирішення якого учасники круглого столу дійшли спільної згоди та вирішили підготувати спільне звернення до судової адміністрації Закарпатської області щодо обладнання кімнат для роботи адвокатів у судах області.

 

Під час круглого столу у ході активної конструктивної дискусії було обговорено низку інших важливих питань, серед яких: вимоги до професійної етики адвокатів; співвідношення конституційних прав на захист; удосконалення порядку та умов проведення конкурсу з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги; якими повинні бути стандарти якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах та ін..

 

Зокрема, обговорено можливість започаткувати проведення спільних каскадних тренінгів та семінарів з метою підвищення кваліфікації адвокатів, в тому числі і тих, які не внесенні до Реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та не працюють на постійній основі з Центром. 

 

Детально ознайомитись із програмою заходу та списком учасників можна тут.



Для збільшення нтасніть на фото

{module krulyi_stil_20150327}