назад
04.04.12

Підписано наказ Міністерства юстиції «Про затвердження Типового положення про установу з надання безоплатної первинної правової допомоги»

28 березня 2012 року підписано наказ Міністерства юстиції України № 483/5, яким затверджено Типове положення про установу з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Згідно з наказом установа з надання безоплатної первинної правової допомоги утворюється за рішенням органу місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці з метою надання безоплатної первинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Установа розглядатиме звернення осіб про надання безоплатної правової допомоги, надаватиме правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань, складатиме заяви, скарги та інші документи правового характеру (крім процесуальних) та надаватиме допомогу у забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Установу з надання безоплатної первинної правової допомоги очолює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади органом, який її утворив, а працівниками установи можуть бути виключно громадяни, що мають вищу юридичну освіту.

Установі забороняється встановлювати плату за надання будь-якого з видів правових послуг безоплатної первинної правової допомоги.