назад

Права та обов’язки юних громадянин

Саме під такою назвою відбулися заходи 12 та 13 вересня для учнів Полтавської  гімназії «Здоров’я» №14.  Під час лекцій  заступниця начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Юлія Козаченко  розповіла про те які має права дитина від моменту її народження, як  їм реалізувати ці права, в тому числі і право на безоплатну правову допомогу.

Метою заходів було формування у дітей правової культури громадянина України, що складається передусім зі свідомого ставлення до своїх прав і обов’язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України, з глибокої поваги до законів і правил людського співжиття, готовності дотримуватися й виконувати закріплені в них вимоги.

«Правовий зв’язок громадянина та держави полягає у взаємних правах та відповідних обов’язках, яких ми, як громадяни нашої держави маємо дотримуватися»,- повідомила фахівчиня Регіонального центру.
За словами Юлії Козаченко як громадяни нашої держави діти мають дотримуватися таких обов’язків як-то : захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів, не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки, неухильно додержуватися
Конституції України та законів України, не посягати на права і
свободи, честь і гідність інших людей.

Також вона наголосила на тих обов’язках, які вони мають виконувати у школі, а саме: систематично та глибоко оволодівати знаннями та навиками; дотримуватися вимог законодавства України, моральних та етичних норм тобто слухатися старших, чемно себе поводити, допомагати слабшим та виконувати вимоги статуту школи.
На прикладі карти прав дитини учні мали змогу дізнатися до якої інституції слід звертатися за реалізацією того чи іншого права.
Заходи пройшли в атмосфері активного діалогу та жвавого спілкування.
По завершенні уроку діти отримали буклети щодо прав дітей та паспорти прав дитини.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.
Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.