назад
15.02.12

У березні цього року Міністерство юстиції планує розпочати відбір адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»

Такі наміри закріплені у Плані реалізації у 2012 році постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1362 «Про затвердження Порядку і умов проведення конкурсу та вимог до професійного рівня адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги», затвердженому Міністром юстиції 14 лютого.

Зокрема, до 9 березня планується створити конкурсні комісії з відбору адвокатів, а до 26 березня – оприлюднити оголошення про проведення конкурсу на офіційному веб-сайті Мін’юсту, веб-сайтах Центру правової реформи і законопроектних робіт, головних управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також у місцевих засобах масової інформації, в тому числі кожного району Автономної Республіки Крим та областей.

Згідно з Планом Міністерство юстиції до 27 квітня розробить перелік питань для анонімного письмового тестування адвокатів, які використовуватимуться при проведенні конкурсу.

Сам конкурс із відбору адвокатів планується провести до 1 червня цього року, після чого будуть сформовані локальні реєстри адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Це буде першим досвідом проведення подібного конкурсу в рамках розбудови системи безоплатної правової допомоги України. За його результатами можна буде виявити недоліки та підготувати зміни до відповідних нормативно-правових актів з метою їх усунення, про що 9 лютого у ході засідання робочої групи з удосконалення законодавства про безоплатну правову допомогу повідомив Андрій Вишневський, директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України.

План передбачає низку заходів інформаційного характеру, якими супроводжуватиметься не лише проведення конкурсу, а й розбудова системи надання безоплатної правової допомоги загалом. Так, починаючи з березня на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції, веб-сайтах головних управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі з’являться спеціальні рубрики (банери) «Безоплатна правова допомога», які оперативно інформуватимуть громадськість про події, що відбуваються у ході розбудови цієї системи в Україні.