назад

Відбувся круглий стіл на тему “Підвищення професіоналізму адвокатів як невід’ємний елемент ефективності системи БВПД”

krugli stil 20024 березня 2015 року за ініціативи Чернігівського обласного центру з надання правової допомоги у приміщенні Чернігівської обласної ради пройшов круглий стіл на тему «Підвищення професіоналізму адвокатів як невід’ємний елемент ефективності системи БВПД».
До обговорення питань у рамках круглого столу були запрошені: заступник начальника Головного управління юстиції у Чернігівській області Володимир Бобруйко; в.о. голови Ради адвокатів Чернігівської області Володимир Тасун; секретар Ради адвокатів Чернігівської області Галина Якуба; голова комітету з організації та контролю стажування Ради адвокатів Чернігівської області Сергій Стовповий; голова комітету з підвищення кваліфікації науково-методичної та консультативної роботи Ради адвокатів Чернігівської області Максим Овсяннік; голова КДКА Чернігівської області Жанна Максімова; голова кваліфікаційної палати КДКА Чернігівської області Олег Заболотний; секретар атестаційної комісії КДКА Чернігівської області Ірина Єфименко; адвокат, представник Чернігівської області у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Тетяна Дроботущенко; представники Чернігівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – директор Ірина Протченко, заступник начальника відділу забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги Олеся Пирковська; адвокат, тренер-модератор, голова Чернігівського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають БПД” Микола Росомаха; тренер-модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають БВПД Володимир Кухта; адвокати Чернігівської області.

З вітальним словом перед учасниками круглого столу виступила директор Центру Ірина Протченко, яка зазначила про необхідність досягнення єдності заради спільної мети – ефективного, своєчасного, якісного надання правової допомоги; підвищення професійного рівня адвокатів та зміцнення їх ролі в системі правосуддя. Також, директор поінформувала присутніх про статистичні показники діяльності системи БПД в Чернігівській області впродовж 2014 – перших місяців 2015 року, а також подальші перспективи її розвитку у зв’язку із нещодавніми змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
В.о. голови Ради адвокатів Чернігівської області Володимир Тасун висловив побажання щодо налагодження співпраці між Центром та органами адвокатського самоврядування, а також запропонував спільні шляхи усунення проблемних питань, які виникають в процесі виконання адвокатами своїх професійних обов’язків.
Під час заходу особливо жваве обговорення викликало питання проведення спільних каскадних тренінгів та семінарів для адвокатів з метою підвищення кваліфікації адвокатів. «Адвокатура є єдиною системою, а усі адвокати України мають однакові права та обов’язки, незалежно від того, хто є їхніми клієнтами. Не існує «безоплатних» і «платних» адвокатів», – зазначила голова КДКА Чернігівської області Жанна Максімова.
Заступник начальника Головного управління юстиції у Чернігівській області Володимир Бобруйко поінформував присутніх про порядок проведення конкурсу серед адвокатів та зауважив, що конкурс є важливим та необхідним етапом у відборі адвокатів для надання якісної БПД.
Про важливість дотримання адвокатами Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі доповіла присутнім заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Олеся Пирковська. «Стандарти якості – це правила поведінки адвоката, його порадник та помічник під час здійснення захисту у кримінальному процесі», – зауважив голова Чернігівського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають БПД” Микола Росомаха.
Під час круглого столу у ході конструктивної дискусії також було обговорено ряд важливих питань, які стосуються вимог до професійної етики адвокатів, співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги.
За результатами обговорення учасники круглого столу внесли низку наступних пропозицій, зокрема: започаткувати проведення спільних заходів, в тому числі кущових семінарів, для адвокатів з метою підвищення кваліфікації адвокатів; проведення спільних робочих зустрічей адвокатів Чернігівської області з метою обміну досвідом; організація он-лайн семінарів з підвищення кваліфікації адвокатів області, які проживають та працюють за межами міста Чернігів; ініціювати та провести робочу нараду адвокатів разом із представниками правоохоронних органів Чернігівської області.
Із програмою заходу та списком учасників можна ознайомитись тут.

IMG 7920

IMG 7915

IMG 7936

IMG 7942