назад

Адвокат успішно підтвердила трудовий стаж клієнта в суді

11 ProkopevaДо місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги все частіше звертаються громадяни з питаннями щодо встановленого розміру пенсії або ж відмови у її призначенні з тих чи інших причин.

Зокрема, у жовтні 2015 року до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся мешканець міста Конотопа, інвалід другої групи, за безоплатною вторинною правовою допомогою з приводу встановлення факту належності йому правовстановлюючого документу, а саме Архівної довідки про підтвердження трудового стажу.

Як виявилось, по досягненню пенсійного віку чоловік звернувся із заявою про призначення пенсії за віком до управління Пенсійного фонду. При оформленні документів, з’ясувалося, що в його трудовій книжці відсутній запис за один із періодів роботи. З цього приводу Пенсійний фонд зробив запит до відповідної архівної установи. У відповідь отримав архівну довідку. Однак, у документі було вказано лише прізвище та ім’я чоловіка, без зазначення ім’я по батькові, що не відповідає вимогам п.26 постанови Кабінету Міністрів України №637 від 12.08.1993 року «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». Чоловіку було відмовлено в зарахуванні цього періоду роботи до трудового стажу, тому він був змушений звертатися до суду.

Так як заявник центру – інвалід другої групи, він безсумнівно належить до суб’єкта надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для складання відповідних процесуальних документів та представництва інтересів в суді конотопчанину була призначена адвокат Марина Прокоп’єва.

Правозахисник всебічно дослідила дане питання, провела попередній аналіз справи та склала обґрунтовану заяву до суду про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документу. Провадження було відкрито.

 Після чотирьох виснажливих судових засідань з доказуваннями та залученнями свідків, як результат, адвокат домоглася позитивного вирішення даного питання. За рішенням суду був встановлений факт належності заявнику центру архівної довідки. У подальшому це дозволить йому реалізувати своє право на отримання пенсії, а у Пенсійного фонду будуть законні підстави зарахувати зазначений в документі період роботи чоловіка в колгоспі до його заслуженого трудового стажу.