назад

Адвокат Вікторія Кривякіна відстояла право внутрішньо переміщеної особи на доступ до правосуддя

Vesy-pravosudiyaСкладне соціально-економічне становище, низький рівень статків, непомірні ставки судового збору дуже часто є головною перешкодою доступу громадян до правосуддя.

Так сталося і з громадянкою Т., яка в позовній заяві до Управління праці та соціального захисту населення, через скрутне матеріальне становище, просила суд звільнити її від судових витрат. На жаль, незважаючи на аргументовані доводи адвоката та надані необхідні довідки про доходи, Бердянським міськрайонним судом було відмовлено в відкритті провадження на підставі несплати судового збору.

Адвокат Вікторія Кривякіна, яка співпрацює з Бердянським МЦ з надання БВПД та за дорученням № 64 від 14 травня 2016 року 2-1надавала послуги безоплатної правової допомоги громадянці Т., звернулася до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати Ухвалу Бердянського міськрайонного суду, якою були порушені права громадянки. Адвокат зуміла професійно донести до суду той факт, що судові витрати не є і не повинні бути перепоною для доступу до правосуддя малозабезпечених осіб, а проголошений Конституцією принцип рівності всіх осіб в правах повинен діяти незалежно від майнового становища. Таким чином, відмовивши громадянці Т. в доступі до правосуддя, судом першої інстанції були порушені норми діючого національного та міжнародного законодавства. 

Дослідивши матеріали справи, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд виніс Ухвалу щодо можливого звільнення позивача від сплати судового збору та відкриття провадження у справі. На підставі зазначеного, Бердянським міськрайонним судом була винесена Ухвала, якою громадянку Т. було звільнено від сплати судового збору та відкрито провадження у справі. 

Слід зазначити, що Вікторія Кривякіна стала першою серед адвокатів Бердянського МЦ, яка домоглась скасування сплати судового збору.


За отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД

за адресою: м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)

телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 095-020-99-18, 096-007-99-09,

ел.пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua,

Skype: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)