назад

Адвокатів Полтавщини навчали застосуванню кримінально-процесуального законодавства

«Кримінальний процесуальний кодекс України: застосування крізь призму європейських стандартів» саме під такою назвою відбувся тренінг для адвокатів, які співпрацюють із системою БПД області. Головним завданням тренінгу стало обговорення найкращих способів надання правової допомоги відповідно до Кримінального процесуального кодексу України у світлі Європейської Конвенції з прав людини.

Його учасниками стали 18 адвокатів з Полтавщини. Тренеркою заходу стала Марина Шинкаренко.

Програма тренінгів включає шість блоків: початкові дії захисника при вступі у справу; взаємодія з центрами БВПД; дії захисника при затриманні клієнта, пред’явленні підозри, забезпечення основоположних прав; оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора, слідчого судді; дії у процесі доказування на стадії досудового розслідування; дії захисника в суді першої інстанції; особливості участі захисника під час окремих видів проваджень.

З вітальним словом до учасників тренінгу звернулися директор та заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий та Ігор Клименко.

На тренінгу увага приділялася як загальним аспектам функціонування безоплатної правової допомоги, як то місія та цінності системи безоплатної правової допомоги, так і суто практичним питанням, таким як конфлікт інтересів і узгодження стратегії захисту тощо. Особлива увага була прикута до застосування в діяльності адвокатів практики Європейського суду з прав людини – важливих аспектів застосування Європейської конвенції з прав людини у тлумаченні Суду. Зміст тренінгу був узгоджений таким чином, щоб після його закінчення адвокати системи БПД могли застосувати свої знання для більш ефективного захисту та представництва своїх клієнтів.

В рамках кожного з блоків використовувались інноваційні методи навчання, учасники працювали в групах, розглядали практичні кейси, виконували завдання і презентували власні рішення.

Адвокати отримали дієві інструменти щодо здійснення захисту прав і представництва осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу. Зокрема, адвокати дізнались відповіді на найпоширеніші питання стосовно усіх стадій кримінального процесу від затримання і до оскарження рішення у суді найвищої інстанції. Усі аспекти розглядалися з огляду на практику Європейського суду з прав людини – адвокати обговорювали, як найкраще застосовувати правові механізми на захист прав клієнта у кримінальному процесі.

За відгуками адвокатів, для них отримана інформація є надзвичайно цінною, адже працюючи на теренах області, адвокати системи БПД не мають можливості часто зустрічатися та обмінюватися історіями з власної практики, обговорювати проблемні питання в справі захисту прав клієнтів. Тому під час тренінгів учасники не просто пасивно слухали тренера, а активно долучалися до обговорень.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.