назад

Адвокати системи безоплатної правової допомоги – на захисті прав засуджених

golovna

Упродовж грудня 2015 року та січня 2016 року працівники системи БВПД Рівненщини спільно з регіональним координатором Уповноваженого ВРУ з прав людини, керівним складом управління Державної пенітенціарної служби у Рівненській області та адвокатами системи БВПД провели ряд інформаційних заходів в усіх установах відбування покарань області.

У ході проведення інформаційної роботи засудженим роз’яснили їхнє право на безкоштовне залучення адвокатів для вирішення про. Особливу увагу звернули на роз’яснення положень Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання». Так званий «закон Савченко» передбачає зарахування судом терміну попереднього ув’язнення з розрахунку один день перебування у СІЗО за два дні позбавлення волі.

Протягом січня-лютого цього року від осіб, що перебувають в установах виконання покарань області, надійшло 1219 звернень, на підставі яких адвокатам видано стільки ж доручень. За складеними адвокатами клопотаннями положення «закону Савченко» вже застосовано до 1070 засуджених: 191 особу звільнено з місць позбавлення волі, а 879 засудженим перерахували термін відбування покарання.

Про необхідність такої правової допомоги засудженим свідчить і той факт, що на першому етапі застосування закону суди області прийняли 28 рішень про відмову в задоволенні клопотань адвокатів, посилаючись на необхідність звернення засудженого за місцем винесення вироку. Адвокати системи БВПД Рівненщини склали 28 апеляційних скарг, які апеляційний суд розглянув та задовольнив, а місцеві суди провели перерахунок терміну покарання. 

{gallery lightbox=boxplus maxcount=20}gallery/2016/zasudzheni{/gallery}