назад

Альтернативний варіант покращення доступу до правосуддя – це про медіацію

Медіація є досить ефективним та дієвим механізмом врегулювання конфліктних ситуацій в країнах Західної Європи та США, та в національній правовій системі. Як техніка ведення переговорів між сторонами правового конфлікту, медіація має багато переваг у порівнянні з судовим вирішенням спорів. Враховуючи успішне застосування інституту медіації в Україні протягом двох років, проблемою все ж залишається мала обізнаність громадян щодо права застосування медіації у вирішенні конфліктних ситуацій.

 

Саме тому в межах інформаційної кампанії тематичного тижня «Медіація як спосіб врегулювання конфліктів» про медіацію як альтернативу вирішення правових проблем говорила юристка Бердичівського місцевого центру з надання БВПД Інна Струшинська у різних державних установах, зокрема: у Бердичівському коледжі промисловості, економіки та права, Бердичівській філії Житомирського обласного центру зайнятості, та Центрі надання адміністративних послуг у Гришковецькій територіальній громаді.

 

Про переваги швидкості, гнучкості процедури медіації, можливості сторін конфлікту впливати на результати конфліктної ситуації, та, що не мало важливо – зберегти позитивні відносини з контрагентом в майбутньому, гармонізувати відносини вцілому та значно зекономити кошти внаслідок ведення судового процесу – усе це обговорювалося із учасниками заходів протягом тижня.

 

Що стосується сфери застосування медіації, то така альтернатива може застосовуватися у сфері врегулювання суперечок сімейного, цивільного, господарського, трудового, адміністративного, кримінального, корпоративного та міжнародного права.

 

Як зазначила фахівчиня місцевого центру: «Медіація є одним із найпопулярніших альтернативних способів врегулювання спорів чи конфліктів у розвинених країнах світу. Метою медіації є врегулювання конфліктної ситуації за допомогою налагодження комунікації та прийняття рішення конфліктними сторонами, яке засноване на їхніх інтересах, а не на позиціях. Процедура медіації вже давно успішно працює в українському законодавстві. На жаль, громадяни мало знають про можливість отримання такої послуги, як і те, що медіація є одним із найшвидших способів вирішення спорів».

 

Сьогодні система безоплатної правової допомоги співпрацює із професійною спільнотою медіаторів, а тому може гарантувати право на отримання послуги медіації на безоплатній основі. Медіація є одним із небагатьох інструментів позасудового врегулювання спорів на умовах конфіденційності, а тому є очевидною для вирішення конфліктних ситуацій у вітчизняному законодавстві.