назад

Батькам школярів Старокостянтинівщини розповіли про проєкт з відновного правосуддя та право дітей на БПД

Протягом минулого тижня юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з працівниками відділу поліції №1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області провели цикл заходів для батьків учнів загальноосвітніх закладів. Йшлося, зокрема, про запобігання розповсюдженню молодіжної субкультури Редан, яка націлена на порушення правопорядку і прав громадян, а також про пілотний проєкт з відновного правосуддя, який реалізовується в Україні з 2019 року.

Що таке відновне правосуддя та як воно допомагає неповнолітнім українцям – розповідали фахівчині місцевого центру батькам та педагогам у загальноосвітніх навчальних закладах Старокостянтинівської територіальної громади.

Батьки школярів дізналися про мету впровадження Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Юристки розповіли, за яких умов застосовується Програма, хто може взяти у ній участь та які результати участі в Програмі.

«Діти, їхні батьки, опікуни і піклувальники повинні знати, як діяти в критичній ситуації – коли неповнолітній є підозрюваним у вчиненні кримінального проступку або нетяжкого злочину. Щоб допомогти дитині мінімізувати наслідки від скоєного, зрозуміти хибність шляху, на який ступив підліток, та виправити помилку, система безоплатної правової допомоги разом із партнерами впроваджує проєкт з відновного правосуддя», – наголосила під час своїх виступів юристка центру Оксана Балясна.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, застосовується за чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Результати участі у Програмі враховуються судом під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення неповнолітньої дитини від кримінальної відповідальності.

«Відновне правосуддя – це підхід, який дає можливість неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень», – пояснила Олена Шмагалова під час свого виступу у Старокостянтинівському ліцеї імені М.С. Рудяка.

Загалом юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД минулого тижня розповіли про Програму майже трьом сотням громадян.

До того ж під час зустрічей юристки наголошували, що захист прав та інтересів дітей – одне з пріоритетних завдань системи безоплатної правової допомоги. Згідно зі статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на всі види правових послуг.