назад

 

9 червня 2016 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-230 адвокату Ларисі Железняк на складання процесуальних документів та представництво інтересів клієнтки в органах державної влади, місцевого самоврядування та суді щодо стягнення боргу.

       Згідно з вимогами ст.1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

       Як було встановлено адвокатом в ході виконання доручення, ще на початку 2011 року між позикодавцем та позичальником було укладено договір позики, за яким вона передала у власність відповідачам грошові кошти в сумі 250 000 гривень із строком повернення грошей до 1 вересня 2013 року. Зазначена сума була отримана позичальником у борг на придбання земельної ділянки та будівництва на ній житлового будинку для своєї сім’ї. Факт безпосереднього отримання грошових коштів відповідач підтвердив власноруч написаною розпискою, в якій зазначив суму позики, її цільове призначення та кінцевий термін повернення грошей.

       Однак в порушення вимог зазначеної норми закону в обумовлений договором термін, ані в інші строки позичальник суму боргу не повернув. В зв’язку з чим, у квітні 2017 року позикодавиця звернулася до місцевого центру з надання БВПД за правовою допомогою, а адвокат Лариса Железняк підготувала та направила до суду позов в інтересах клієнтки про стягнення з відповідача боргу за договором позики в сумі 250 000 гривень.

       Надалі, в ході судового розгляду справи (а по справі було проведено 9 судових засідань) адвокатом було надано суду докази, що підтверджують  правомірність та законність вимог позивачки щодо повернення суми боргу та задоволення позовних вимог. Таким чином, завдяки професійним діям адвоката позов жінки було задоволено та прийнято рішення про стягнення з позичальника 250 000 гривень на її користь.

За правовими консультаціями, розясненнями законодавства та безоплатною правовою допомогою звертайтеся до Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– адреса: 69002, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

– телефони: (061) 764-60-77

– режим роботи: пн.- пт. – 8:00 – 17:00, сб, нд – вихідні дні

– електронна пошта:   zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103