назад

«Чесна платіжка»: основні умови застосування

У межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», директор Уманського МЦ Гребенюк Сергій спільно із завідувачем Уманської міської державної нотаріальної контори Кравець Галиною, 4 вересня провели круглий стіл для споживачів комунальних послуг щодо порядку нарахування та сплати комунальних платежів споживачами, їх прав та виконання обов’язків постачальників житлово-комунальних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року такі граничні ціни/тарифи на послуги для населення:

  • з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням податку на додану вартість);

  • з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість).

Під час зустрічі, директор Уманського МЦ зазначив, що перерахувати розмір економії на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води можна скориставшись онлайн-калькулятором розрахунку чесної платіжки, який розміщений на сайті Міністерства юстиції України за посиланням https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug. Перерахунок тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення до початку опалювального сезону 2019/2020 років повинен бути здійснений до 1 вересня 2019 року.

Учасники зустрічі розглянули питання, як споживачу комунальних послуг захистити свої права та яку відповідальність несе споживач та постачальник послуг за неналежне виконання умов відповідного договору.

Після засідання круглого столу розповсюджені друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги.