назад

До Дня БПД – зустріч зі студентами і телевізійниками у Чернівцях

10 грудня у світі відзначали День прав людини, а в Україні – ще й День безоплатної правової допомоги. У Регіональному центрі з надання БВПД у Чернівецькій області з цієї нагоди провели день відкритих дверей.

    У гості до правників завітали студенти юридичного факультету Чернівецького національного університету разом із викладачками – Русланою Гаврилюк та Оленою Білоскурською, а також творча група телерадіокомпанії «ТВА». Директор центру – Аркадій Мунтяну насамперед розповів про зародження безоплатної правової допомоги в Україні, а відтак детально представив як функціонує система БПД і, зокрема, Регіональний центр у Чернівецькій області. Окремо зупинився на проєктах, які нині реалізують: “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” та “Волонтер БПД”.

На зустрічі була й волонтерка, яка співпрацює з Регіональним центром – студентка юридичного факультету ЧНУ Кароліна Руснак. Вона ознайомила учасників зі своєю роботою і наголосила, що неабияк радіє, коли вдається допомогти людям у вирішенні їхніх правових проблем.

     Зацікавила учасників зустрічі й робота «гарячої» лінії системи БПД 0 800 213 103.  Начальниця відділу забезпечення роботи контактного центру Ольга Волощук розповіла студентам про особливості прийняття телефонних дзвінків, а фахівчиня кол-центру – юристка Іванна Желізна акцентувала увагу на конкретних запитаннях, які надходять від громадян з усієї України.

На завершення зустрічі її учасники ознайомилися з роботою чергової частини Регіонального центру. Зокрема, заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Никирса розповіла про практичні аспекти призначення адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу затриманим, підозрюваним та обвинуваченим, а також як чергові приймають повідомлення про затримання, опрацьовують постанови/ухвали про залучення захисника для захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

  

 «Нинішній захід став продовженням плідної багаторічної співпраці між нашим Регіональним центром та юридичним факультетом Чернівецького університету. Адже чимало студентів та випускників вишу нині успішно працюють в системі БПД. Сподіваюся, такі комунікаційні зустрічі ще більше мотивуватимуть студентів вчитися й згодом застосовувати свої знання та вміння на практиці», – підсумував директор центру Аркадій Мунтяну.