назад

Домашнє насильство – соціальна проблема суспільства

Однією із найпоширеніших форм порушення прав людини є домашнє насильство. Насильницькі дії у сім’ї призводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи. Постраждалими від домашнього насильства можуть бути, як жінки, так і чоловіки, а також діти незалежно від статі. Однак багато осіб не бачать проблеми домашнього насильства чи бачать під призмою стереотипів.

З метою розкриття проблеми домашнього насильства, 27 вересня Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» провела у Коломийському педагогічному фаховому коледжі Івано-Франківської обласної ради семінар на тему: «Запобігання та протидія домашньому та гендерному насильству» для студентів 1 і 2 курсу спеціальності «Соціальна робота».

Учасники заходу дізналися:

  • чим відрізняється конфлікт від насильства;
  • які є види домашнього насильства;
  • яка відповідальність чекає на кривдника;
  • який порядок винесення термінового та обмежувального приписів;
  • як отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

«Важливо те, що право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають усі потерпілі від домашнього насильства. Тобто, постраждалі особи можуть звертатися до Центрів безоплатної правової допомоги, де їм призначать адвоката, послуги якого оплатить держава», – зазначила Марта Фучко.

Також цього дня у прямому ефірі радіостанції «Радіо Сяйво» юристка Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіла слухачам, як протидіяти домашньому насильству, які права має жертва, куди звертатися за допомогою та чи можна заборонити кривднику наближатися до потерпілих.

Марта Фучко надала слухачам цінні поради, як захистити себе від насилля і як скласти заздалегідь план своїх дій та порадила свідкам домашнього насилля не бути байдужими, адже зупинити насилля можна тільки разом.

«Хочу порадити всім чоловіка та жінкам, які зазнають домашнього насильства, ні в якому разі не мовчати, бо чим довше ви мовчите, тим більше насильник переконується у своїй безкарності! Пам’ятайте, що спричинення будь-якого виду насильства є злочином. Якщо ви стали жертвою домашнього насилля, необхідно звернутися до поліції із заявою про злочин та наполягати, щоб відкрили кримінальне провадження та внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань», – наголосила юристка.