назад

Домашнє насильство: як допомогти постраждалим та як карають кривдників?

В Україні про насильство у родині заявляють лише 10% постраждалих від домашнього насильства. А 22% жінок думають, що в окремих випадках заслужили насильство. Про те, що домашнє насильство – це кримінальний злочин, а не сімейна справа говоримо під час правопросвітницьких лекцій.

Які існують види домашнього насильства та механізми захисту постраждалих від домашніх тиранів. Про це студентам державного університету «Житомирська політехніка» розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.
– Не лише побої та стусани свідчать про домашнє насильство. На жаль це явище може набувати різних форм. Окрім фізичного, домашнє насильство буває психологічним, економічним та сексуальним, – розповіла Наталія Радушинська.
Толерантність до насильства в нашому суспільстві ускладнює можливість протидіяти цьому ганебному явищу. Доволі часто жертва не усвідомлює, що над нею коїться насильство. Психологи називають це явище «колесо насильства». Коли після прояву насильства відбувається примирення. Згодом періоди примирення стають коротшими, а прояви агресії частішими. Закордоном навіть сусіди у випадках домашнього насильства негайно повідомляють про це поліцію. У нас же навпаки сусіді намагаються не втручатись у «сімейні справи».

Домашнє насильство, як і будь-який злочин передбачає покарання для кривдника. З січня 2019 передбачена і кримінальна відповідальність.
Серед видів покарання для кривдників терміновий та обмежувальний припис.
Терміновий заборонний припис виносить Нацполіція за заявою постраждалої особи або з ініціативи своїх працівників за оцінкою ризиків дій кривдника на термін до 10 діб. Терміновий заборонний припис зобов’язує кривдника негайно залишити житло постраждалої особи. Забороняє заходити та перебувати там, а також контактувати з постраждалою від насильства, – наголосила Наталія Радушинська.
Термін обмежувального припису від 1 до 6 місяців (за потреби його можуть продовжити ще на 6 місяців). – Обмежувальний припис встановлюється судом за заявою потерпілої особи. Цей припис забороняє кривднику перебувати в місці спільного проживання, наближатися на визначену відстань до її місця перебування. Крім того, забороняє розшукувати й переслідувати постраждалу особу. Не дозволяє у будь-який спосіб спілкуватися з нею та її дитиною особисто або через третіх осіб. І тут вам потрібна буде допомога адвоката. Варто пам’ятати, що всі постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто її інтереси в суді буде представляти адвокат, послуги якого оплатить держава. Аби скористатись своїм право потрібно завітати до місцевого центру чи бюро правової допомоги, – зазначила Наталія Радушинська.