назад

Допомога постраждалим від домашнього насильства у столиці

Тривалі карантинні обмеження в Україні, як і в усьому світі, акцентували увагу світової спільноти на чималу кількість суспільних проблем. Найбільш гострими  стали питання взаємовідносин між людьми, які опинилися наодинці один з одним. Світова тенденція до  зростання випадків домашнього насильства, на жаль, не оминула і Україну.

Щороку до київських місцевих центрів з надання БВПД звертаються містяни, для яких рідна домівка стала найнебезпечнішим місцем, оскільки саме там їм завдають фізичного чи морального болю найрідніші люди – члени власної родини. Комусь потрібна лише юридична консультація, комусь – допомога у складенні заяв до  поліції, зокрема,  про видачу термінового заборонного припису, чи заяви до суду або ж представництво у суді у справі про видачу обмежувального припису.

Варто зазначити, що починаючи з 2018 року особи, що постраждали від домашнього насильства та від насильства за ознакою статі мають право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги.

Лише у 2020 році до київських місцевих центрів з надання БВПД звернулося 320 постраждалих від домашнього насильства, з них 163 – за вторинною правовою допомогою. За вісім місяців цього року – 262 особи, 147 з яких отримали вторинну правову допомогу. Попри розповсюджену думку, що лише жінки страждають від домашнього насильства, статистика звернень спростовує цю інформацію. Так, правову допомогу отримали і 19 чоловіків, які постраждали від домашнього насильства.

Серед ключових проблем, з якими зверталися до центрів, окрім отримання термінового заборонного припису і обмежувального припису, домінують питання щодо розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів та поділу майна.

Для попередження випадків домашнього насильства фахівці київських місцевих центрів проводять правопросвітницькі заходи, під час яких інформують киян про види домашнього насильства, про алгоритм дій для постраждалої особи та про відповідальність для кривдника.

Крім цього, з 2017 року спеціалісти Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД кожної третьої та четвертої середи місяця з 9.00 до 13.00 консультують відвідувачок Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, який знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Юрія Іллєнка, 20. За час існування цього консультаційного пункту правову допомогу отримали 357 жінок. Консультативний пункт не працював у період карантинних обмежень, але як тільки їх було знято, він відновив свою роботу.

Надзвичайно важливою є співпраця  центру з ГО «Ла Страда Україна», яка розпочалася ще у 2016 році. За цей час фахівці центру відповіли на 593 дзвінків на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.

Так, щоб отримати правову допомогу від спеціалістів Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД кожної третьої та четвертої середи місяця з 14.00 до 18.00 можна зателефонувати на Національну гарячу лінію за номером 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або  116 123 (з мобільного).

Варто знати, що за домашнє насильство кривднику загрожують громадські роботи, арешт до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років чи позбавлення волі до двох років.

Крім цього, слід зауважити, що 1 серпня 2021 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі», який має сприяти реалізації прав постраждалих на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди.