назад

Досягнення справедливості чи захист клієнта за будь-яку ціну: конструктивна дискусія з глядачами правового кінозалу

Що таке адвокатська таємниця? На кого поширюється обов’язок зберігати адвокатську таємницю? Що входить до адвокатської таємниці? Коли настає кримінальна відповідальність неповнолітніх? Які особливості розгляду кримінальних проваджень в судах?

Відповіді на ці питання дізналися студенти Кропивницького будівельного коледжу під час показу фільму «Лінкольн для адвоката».

Сюжет фільму пов’язаний з Міккі Холлером, успішним адвокатом з Лос-Анджелеса. Чергова справа: напад багатого клієнта Луї Руле на жінку, спочатку адвокату здавалася легкою, і він без зусиль домігся виправдувального вироку для підзахисного. Але незабаром Міккі зрозумів, що його клієнт приховує правду.

Проблематикою даного фільму є те, що адвокат постає перед головною проблемою за час своєї судової практики, а саме, що важливіше – досягнення справедливості та порушення адвокатської таємниці чи захист клієнта за будь-яку ціну.

Адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату, помічнику адвоката, особі, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, про клієнта, а також питання, з яких клієнт  звертався до адвоката.

Під час аналізу фільму Наталія Цуцман,  фахівчиня центру безоплатної вторинної правової допомоги також нагадала студентам їхні права та обов’язки, та роз’яснила випадки, у яких настає кримінальна відповідальність неповнолітніх.

«Кримінальній відповідальності підлягають ті неповнолітні, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. У віці від 14 до 16 років підлягають кримінальній відповідальності не всі особи, що вчинили злочини, а лише ті, які вчинили найнебезпечніші злочини, тому ви повинні знати про свої права та вміти їх відстоювати», – наголосила Наталія Цуцман.

Ірина Троянська, адвокатка, яка співпрацює з центрами безоплатної правової допомоги під час аналізу фільму порівняла американське та чинне українське законодавство. Також розповіла студентам, які є стадії судового процесу, коли за українським судочинством можна подавати докази по справі, чи може адвокат порушити право клієнта на конфіденційність і яка відповідальність може настати для адвоката за її порушення.

Наприкінці заходу студенти отримали інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги.