назад

Фахівці Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги допомогли учаснику бойових дій отримати статус інваліда війни

Чи не щодня військовослужбовці, котрі перебувають на сході країни, дістають поранення. Деякі з них можуть призвести до тривалої втрати працездатності, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Відтак оформлення пільгового статусу стає необхідністю, адже держава повинна забезпечити гідне існування громадянина, який віддав за неї своє здоров’я.

Так, у серпні 2019 року громадянин Р., учасник бойових дій, звернувся до Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання правової консультації щодо порядку оформлення статусу інваліда війни.

Як пояснив клієнт, 31 липня 2014 року він призивався на військову службу по мобілізації на підставі Указу Президента України від 21.07.14 №607/2014 «Про часткову мобілізацію». Службу проходив у військовій частині, залучався до участі в проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганськоїй областей.

У травні 2015 громадянин Р. переніс транзиторну ішемічну атаку, після чого лікувався в районній лікарні за місцем проживання. Командування військової частини скерувало його на військово-лікарську комісію. Військово-лікарська комісія у своїй постанові зазначила, що громадянин Р. отримав захворювання (поранення) пов’язане з виконанням обов’язків військової служби, а не під час захисту Батьківщини.

Після вивчення усіх наданих документів, працівники Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомили клієнту, що дане захворювання (поранення) було отримане ним під час захисту Батьківщини і він зможе отримати статус інваліда війни. Адже цей статус надає громадянинові ширші пільги порівняно зі статусом учасника бойових дій. Наприклад, інваліди війни користуються 100% (а не 75%) знижкою плати за комунальні послуги, мають право на позачергове (а не першочергове) забезпечення житлом, тощо.

Також працівники центру роз’яснили громадянину Р., що висновок військово-лікарської комісії зроблений без довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), які він отримав 18 лютого 2015 року під час захисту Батьківщини, та інших документів, що підтверджують причини та обставини одержання ним поранення (контузії, травми, каліцтва). Отже, працівниками Калуського МЦ направлено низку запитів та заяв до військової частини і військово-лікарської комісії.

Клієнту підготовлено перелік документів згідно норм чинного законодавства України, необхідних для повторного розгляду військово-лікарською комісією питання щодо визначення причинного зв’язку захворювання, яке пов’язане із захистом Батьківщини. У березні 2020 року відбулося засідання військово-лікарської комісії, під час якого визначено причинний зв’язок захворювання у громадянина Р., що пов’язаний із захистом Батьківщини. Після проходження ВЛК клієнт звернувся до медико-соціальної експертної комісії Міністерства охорони здоров’я, яка встановлює інвалідність та видає відповідну довідку.

Таким чином, даний правовий спір вирішено працівниками Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги без звернення до суду, адже як показує міжнародний та вітчизняний досвід, процедура медіації є ефективним методом врегулювання правових спорів. Клієнт центру витратив набагато менше часу, порівняно з судовим процесом і не позбавлений права на звернення до суду.

Отже, в зону бойових дій особи вирушають з різним правовим статусом, а перелік документів, які є підставою для надання статусу інваліда війни, різниться. Спільною умовою для всіх категорій осіб є те, що отримання поранення, контузії чи каліцтва відбувається під час безпосередньої участі в антитерористичній операції у період її проведення. Лише після проходження встановленого порядку та наявності вищезазначених документів особа може звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання для отримання посвідчення інваліда війни.