назад

Гуманітарна та правова допомога: про налагодження співпраці системи БПД з волонтерською спільнотою говорили в Одесі

15 липня відбулась робоча онлайн-зустріч за участі Регіонального центру, ГО «Зелений лист», ГО «Експертно-аналітичне агентство «Група 2 травня» та Одеським місцевим центром з надання БВПД щодо надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також щодо відкриття консультаційних пунктів безоплатної правової допомоги в місцях тимчасового перебування переселенців.

У заході взяли участь директорка Регіонального центру Світлана Клішина, заступниця директорки Регіонального центру Вікторія Губко, заступниця директорки Одеського місцевого центру Наталія Мельник, голова ГО «Зелений лист» Владислав Балінський, координатор волонтерського центру «Гостина хата» та депутатка Одеської районної ради Наталія Богаченко, журналістка та голова ГО «Експертно-аналітичне агентство «Група 2 травня» Тетяна Герасімова, адвокат Максим Попов, соціологиня Лариса Вірніна та журналістка Ольга Баклаженко.

Через вторгнення країни-агресора багато українців втратили свої домівки та переїхали до більш безпечних областей України, зокремо до Одеської області.

 Волонтерський центр «Гостина хата» є найбільшим в Одеській області та на півдні України. Щодня туди приходять понад 1000 людей, яким надають допомогу близько сотні волонтерів. Більшість переселенців, які знаходяться у волонтерському центрі потребують не тільки гуманітарної, але й правової допомоги»,- зазначив голова громадської організації Владислав Балінський.

Переселенці звертаються за консультацією з питань  порядку отримання статусу ВПО, грошової допомоги на проживання, відновлення втрачених документів на тимчасово окупованих територіях, як отримати компенсацію за зруйноване війною житло, як стати на облік в центрі зайнятості і т.д.

Формування мережі партнерів є пріоритетним напрямком системи БПД. Без належної взаємодії з партнерами неможливо надавати ефективну та якісну правову допомогу. Для системи БПД важливо бути всередині волонтерської мережі задля допомоги громадянам,  які потребують її найбільше»,- підкреслила директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Так, за період з 24 лютого до Одеського місцевого центру з надання БВПД звернулось 234 особи, які мають статус переселенця, з них 221 звернення на отримання безоплатної первинної правової допомоги та 13 звернень на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

На робочій зустрічі піднімалось питання обізнаності даної категорії населення стосовно своїх прав, механізму їх захисту та основних змін в законодавстві України в період воєнного стану.  Саме тому від  24 лютого юристами Одеських бюро правової допомоги проведено 12 правопросвітницьких заходів для внутрішньо переміщених осіб на різні правові тематики, зокрема:

  1. Надання грошової допомоги на проживання від держави та міжнародних установ переселенцям з регіонів, де тривають бойові дії;
  2. Як отримати компенсацію та зруйноване житло;
  3. Пільги та гарантії внутрішньо переміщених осіб;
  4. Умови призначення, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю.

Головною цілю зустрічі було налагодження комунікації та співпраці між центрами системи БПД Одещини та волонтерською спільнотою.

Згідно домовленостям, на цьому тижні, на базі найбільшого волонтерського центру України «Гостина хата», запрацює консультаційний пункт системи безоплатної правової допомоги, де юристи Одеського центру правової допомоги будуть надавати консультації та правову інформацію громадянам, евакуйованим з окупованих міст та територій, де відбуваються військові дії.

Також, за результати зустрічі буде підписано меморандуму про співпрацю між ГО «Зелений лист», ГО «Експертно-аналітичне агентство «Група 2 травня» та Одеським місцевим центром з надання БВПД.

Громадські організації та Одеський місцевий центр спрямують зусилля для забезпечення комунікації, взаємної інформаційної підтримки та перенаправлення клієнтів. Завдяки роботі волонтерів, все більше відвідувачів матимуть обізнаність про систему безоплатної правової допомоги: при необхідності їх спрямують у центри правової допомоги для отримання юридичних консультацій та роз’яснень.