назад

Хмельницький: адвокати обговорили проблемні питання надання безоплатної вторинної правової допомоги

IMG 7248     На базі Хмельницького місцевого центру з надання БВПД провели круглий стіл з адвокатами на тему: “Проблемні питання надання безоплатної вторинної правової допомоги”.

     28 березня з ініціативи Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області та Хмельницького місцевого центру з надання БВПД відбувся круглий стіл з адвокатами на тему: “Проблемні питання надання безоплатної вторинної правової допомоги”.

     З вітальним словом до учасників заходу звернулися директор Регіонального центру Наталія Стьопіна та директор Хмельницького місцевого центру Григорій Гоцький.

     На початку засідання адвокат Оксана Барилюк повідомила присутнім про створення при Раді адвокатів Хмельницької області комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, головою якого вона є, а також окреслила коло повноважень зазначеного органу.

     Участь у заході взяла член Ради адвокатів України від Хмельницької області Оксана Каденко, яка звернула увагу присутніх на необхідність недопущення удержавлення адвокатури та потребу захисту адвокатів від втручання у їхню роботу з боку органів державної влади, правоохоронних органів та суду, наголосивши при цьому, що адвокати, зокрема ті, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, потребують захисту і від клієнтів, у тому числі від необґрунтованих скарг на їхню роботу.

     Григорій Гоцький відзначив, що для належного функціонування та розвитку системи безоплатної правової допомоги однаково важливими є питання захисту інтересів і адвоката, і клієнта.

     Учасники круглого столу обговорили питання організації надання БВПД та оплати послуг адвоката, в тому числі ті, що стосуються черговості видачі доручень, застосування заохочувальних коефіцієнтів при оплаті доручень у кримінальних справах, межі представництва інтересів клієнта за дорученням у цивільних справах.

     Найбільш жваве обговорення викликало питання щодо заміни адвоката. В результаті активної дискусії присутні дійшли висновку, що чинне законодавство потребує доповнення підстав для заміни адвоката, зокрема у випадках наявності конфлікту інтересів.

     У ході засідання Наталія Стьопіна звернула увагу адвокатів, які нещодавно долучилися до системи БВПД, на комплектування документів, що подаються як додатки до актів надання БВПД, задля уникнення подання зайвих документів.

     Насамкінець учасники круглого столу мали змогу обговорити з колегами проблемні питання, які виникали у них при наданні БВПД, та поділитися власним досвідом їхнього вирішення.

 {gallery}img/novyny/2016/03_Berezen/29_4{/gallery}