назад
10.02.15

«Хочемо жити за європейським часом? – час звірити годинники». – Андрій Вишневський

ukraine-eu«5 жовтня 2015 року виповнюється 10 років з дня прийняття відомої Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи “Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною“, у якій, зокрема, було відзначено два такі зобов’язання України:

“13.3. утворити професійну асоціацію адвокатів шляхом прийняття нового закону про адвокатуру… відповідно до принципів Ради Європи і практики Європейського Суду з прав людини;

13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини”.

02.06.2011 прийнято Закон України “Про безоплатну правову допомогу“, 06.06.2012 у сфері управління Міністерства юстиції України Кабінетом Міністрів України утворено Координаційний центр з надання правової допомоги, що став на чолі системи безоплатної правової допомоги.

05.07.2012 прийнято Закон України “Про адвокатуру і адвокатську діяльність“, 19.11.2012 зареєстровано Національну асоціацію адвокатів України.

Обом новим інституціям, і системі БПД, і НААУ цього року виповнюється 3 роки. Достатній короткостроковий період, аби проаналізувати проміжні результати і окреслити найближчу перспективу:

  • які цінності ми сповідуємо і захищаємо?
  • що зроблено нами для людей?
  • як ми реагували на найдраматичніші суспільні виклики?
  • яке наше бачення подальшого розвитку?

Оскільки обидві інституції згідно із згаданою Резолюцією повинні відповідати принципам і стандартам Ради Європи, а також практиці Європейського суду з прав людини, на мою думку, було б добре провести незалежну оцінку під егідою Ради Європи такої відповідності та результатів діяльності за 3 роки. Після цього можна було б спільно провести широке експертне і громадське обговорення оціночного звіту, можливих рекомендацій незалежних експертів, намітити плани дій щодо їх впровадження з метою повної відповідності і адвокатури, і системи безоплатної правової допомоги принципам і стандартам Ради Європи.

Запрошуємо до висловлення думок з цього приводу. До найближчого 5 жовтня можемо встигнути».

 

Директор Координаційного центру
з надання правової допомоги                                                                       Андрій Вишневський 


  

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

 Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+