назад
19.12.12

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до трьох постанов з питань безоплатної правової допомоги

Сьогодні, 19 грудня, на засіданні Кабінету Міністрів України Урядом були ухвалені зміни до трьох постанов, що регулюють надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, Кабінетом Міністрів України прийнято:

– постанову № 1172 «Про внесення змін до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб»;

– постанову № 1215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 р. № 305»;

– постанову № 1214 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 р. № 8».

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб» удосконалює існуючий механізм інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб органами, уповноваженими здійснювати адміністративне затримання або затримання згідно з дорученнями правоохоронних органів, або затримання осіб органами досудового розслідування, а також спрощує процедури підтвердження повноважень адвоката для надання ним затриманій особі безоплатної вторинної правової допомоги, розмежовує повноваження уповноважених службових осіб, що здійснили затримання, з повноваженнями службових осіб, відповідальних за перебування затриманих.

Також посилено систему контролю за виконанням службовими особами своїх обов‘язків щодо інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, а також адвокатами – щодо своєчасного реагування на такі випадки. Так, зокрема, щоквартально аналізуватимуться дані щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб, а також щодо випадків неприбуття або несвоєчасного прибуття адвокатів.

Внесення запропонованих змін було зумовлено необхідністю приведення існуючого порядку інформування у відповідність до нового Кримінального процесуального кодексу України, Законів України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 р. № 305» у свою чергу приводиться існуючий порядок оплати послуг адвокатів, які надають вторинну правову допомогу особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, а також у кримінальних справах, у відповідність до нового Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Крім того, усуваються правова невизначеність стосовно деяких процедурних питань оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, уточнюються окремі положення, які на практиці можуть спричинити ускладнення процедури проведення розрахунків з адвокатами та зайві обмеження. Зокрема, відповідно до постанови адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги за дорученням центру відшкодовуються за наявності підтвердних документів витрати на проїзд громадським, міжміським пасажирським автобусним та залізничним транспортом.

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 р. № 8» розроблено Міністерством юстиції відповідно до частини першої статті 28 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а також у зв’язку з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Зазначені зміни вдосконалюють існуючий порядок і умови укладення контрактів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, та договорів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі.

Варто зазначити, що вищезазначені постанови було розроблено за результатами третього засідання робочої групи з удосконалення законодавства про безоплатну правову допомогу, яке відбулося 6 грудня 2012 року.