назад
16.06.23

Командна відповідальність в справах щодо воєнних злочинів – тема чергової лекції для адвокатів

Продовжуємо серію лекцій для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Спікери – провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США

Чергова лекція присвячена темі командної відповідальності в справах щодо воєнних злочинів. Американський юрист та дипломат Девід Шеффер, розглядає принципи командної відповідальності в контексті військових і цивільних структур. Військова структура судить за знання, тоді як цивільна структура додає вимогливий критерій свідомої неуваги до інформації. У міжнародному кримінальному суді та спеціальних трибуналах концепція спільних кримінальних дій надається більша перевага, а засудження базується на прямій відповідальності та злочинній поведінці, замість командної відповідальності. Для звинувачення командира потрібно довести його неспроможність запобігти злочинам, що підвищує ризик їх вчинення військовими. Засудження за геноцид потребує доведення специфічного наміру командира щодо винищення расової, національної, етнічної або релігійної групи. Розуміння цих принципів має важливе значення для належного застосування правосуддя у військових та цивільних судових системах.

Девід Шеффер, американський юрист та дипломат, який був першим послом США з особливих доручень з питань воєнних злочинів під час другого терміну президентства Білла Клінтона. Як посол брав участь у створенні Міжнародних кримінальних трибуналів для колишньої Югославії та Руанди, Спеціального суду для Сьєрра-Леоне та трибуналу червоних кхмерів. Викладав курси з міжнародного права та військових злочинів як професор права в Північно-Західному, Джорджтаунському, Колумбійському університетах, Університеті Дьюка та Джорджа Вашингтона.

 

Попередні лекції:

  • Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини 

  • Право на справедливий судовий розгляд

  • Міжнародні стандарти прав на справедливий судовий розгляд з акцентом на права, пов’язані з захистом 

  • Докази, отримані тортурами 

  • Покарання в кримінальних справах

 

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів(ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України. 

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів 

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті.