назад

Координація зусиль для забезпечення доступу інвалідів до якісної безоплатної правової допомоги

bogolvar1    27 серпня у селі Анталовці Ужгородського району на базі туристичного комплексу «Богольвар» відбувся обласний семінар для активу місцевих та первинних осередків Закарпатського обласного товариства інвалідів з вивчення та впровадження в життя законів України по виконанню «Національного плану дій з реалізації Конвенції ООН про права інвалідів».

    В цьому заході взяли участь директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Володимир Мацо. У своєму виступі М.Давиденко поінформував присутніх про діяльність місцевих центрів з надання БВПД, які залучають адвокатів для захисту інтересів визначених категорій осіб у цивільних і адміністративних судових справах.

    «Це масштабний соціальний проект, важливим елементом якого є рівний доступ до правосуддя усіх громадян, незалежно від рівня доходів. Тож малозабезпечені громадяни, пенсіонери, інваліди, учасники АТО, діти-сироти і цілий ряд інших категорій осіб зможуть отримати безоплатну адвокатську допомогу в цивільних та адміністративних справах», – зазначив Михайло Давиденко.

    Директор центру звернув увагу учасників семінару, що п.1 ч.1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачає, що право на БВПД мають інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Аби підтвердити своє право на БВПД інваліди, окрім паспорту, ідентифікаційного коду та пенсійного посвідчення (або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності) має надати до місцевого центру також довідку про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії.

    В ході обговорення М. Давиденком були надані відповіді та роз’яснення на чисельні питання від учасників семінару.

    Наприкінці семінару між Ужгородським місцевим центром та Закарпатською обласною організацією інвалідів було підписано Меморандум про співпрацю, що дозволить координувати зусилля та проводити спільні заходи спрямовані на забезпечення доступу інвалідів до якісної безоплатної правової допомоги.


bogolvar2

bogolvar

bogolvar1