назад

14358733 522712297919731 6470873591852371626 n

15 вересня 2016 року за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми внутрішньо переміщених осіб та шляхи їх подолання». ли буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Захід відбувся в лекційній аудиторії Тернопільського Регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за адресою місто Тернопіль, вул.  Шпитальна, 7.

14292316 522712294586398 6906533432159797318 n

Участь у обговоренні взяли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій, заступник директора Регіонального центру Світлана Бандура, заступник міського голови Тернопільської міської ради з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Бицюра, радник міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Ірина Жигунова, член ГО «Гельсінська спілка – ХХІ» Петро Люпа, начальник відділу з прийому громадян управління соціальної політики Тернопільської міської ради Уляна Микитюк, Регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Володимир Шевченко та директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв, начальник відділу  організації надання безоплатної  вторинної  правової допомоги та роботи з адвокатами Тернопільського місцевого центру Сергій Дубчак.

Із вступним словом до учасників круглого столу звернулась директор Регіонального центру Ірина Хондогій, яка проінформувала учасників про основні напрямки діяльності Регіонального центру та взаємодію з  основними суб’єктами у сфері правосуддя. Наразі більшість суб’єктів надання безоплатної правової допомоги потребують посилення своєї діяльності щодо питань внутрішньо переміщених осіб. Це торкається як специфіки правових проблем вимушених переселенців, так і особливостей надання безоплатної правової допомоги з питань ВПО, включаючи роботу зі стратегічними судовими справами.

14333038 522712291253065 5518628779143829419 n

Уляна Микитюк проінформувала, що до Міської ради із заявами про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, відповідно до  Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” та постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” звернулось понад  1500 громадян, також,  розповіла про стан справ на місцях,  ознайомила присутніх із механізмом  виплати соціальних допомог, тощо. Крім того, для розширення  співпраці з працівниками бюро правової допомоги з метою якнайповнішого використання при наданні  правових роз’яснень нормативної бази Уляна Микитюк наголосила, що управління погодилась надати  практичні та методичні рекомендації.

Радник з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної  політики в Тернопільській області  Ірина Жигунова,  зазначила,   що найболючішими  для згаданої категорії осіб є проблеми забезпечення житлом та  виплати пенсій.

Петро Люпа  ознайомив із графіком діяльністю громадської приймальні та відмітив плідну співпрацю із Чотрківським місцевим центром з надання БВПД.

Під час обговорення питань круглого столу  Юрій Гордєєв вніс пропозицію включити  в склад комісії  Тернопільської міської ради з питань внутрішньо переміщених осіб працівника місцевого центру для наближення правової допомоги до осіб, які мають на неї право.

Сергій Дубчак зазначив, що при зверненні внутрішньо переміщених осіб до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працівниками Центру, у разі порушення їх прав Російською Федерацією, роз’яснюється право на звернення до Європейського Суду з прав людини.

Учасники круглого столу обговорювали проблеми адаптації внутрішньо переміщених осіб, облік таких осіб та надання безоплатної правової допомоги для зазначених категорій громадян. Піднімалось питання  аспекті правового захисту та механізми налагодження комунікацій між органами державної влади, місцевого самоврядування та неурядовими громадськими організаціями з питань надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

14370396 522712354586392 5039020556998806199 n

Учасники круглого столу мали можливість задати свої запитання та отримати практичні поради з питань законодавства, котрі є невід’ємною складовою у роботі з внутрішньо переміщеними особами.Найпалкішу дискусію викликали питання, що стосуються дійсності Довідок ВПО. Присутні відмітили,  що необхідно спільно   шукати рішення спірних питань, що виникають під час робочого процесу, адже  після детального розгляду кожного окремого випадку, навіть найскладніша проблема вирішується.

По завершенні зустрічі було визначено конкретні цілі та завдання у вирішенні питань інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади.