назад

Круглий стіл «Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству на рівні територіальної громади»

128 листопада начальниця відділу моніторингу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Світлана Ребриста та головний спеціаліст Олешківького бюро правової допомоги взяли участь у роботі круглого столу «Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству на рівні територіальної громади», ініціатором якого виступив Голопристанський місцевий центр з надання БВПД.

Представники органів державної влади, місцевого самоврядування, пробації, поліції, соцзахисту, відділів освіти, громадськості Голопристанського району разом з  представниками моніторингової місії ОБСЄ Ендрю Овербахером, Фонду Народонаселення ООН в Україні Анжелою Литвиненко та психологами мобільної бригади Анастасією Єрмаковою та Світланою Підгорною обговорили ключові положення законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, обмінялися досвідом та визначили методику взаємодії у сфері запобігання та протидії цим явищам.

2В.о. директора Голопристанського місцевого центру Ірина Кеба звернула увагу присутніх, що постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а Світлана Ребриста акцентувала увагу на тому, що захід проходить в межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка щороку з 25 листопада по 10 грудня триває в Україні.

3«Генеральна Асамблея ООН у 1999 році оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Цього дня було запропоновано проводити заходи, які б привертали увагу громадськості до цієї проблеми, а дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, жорстоко вбитих у 1960 році», – зробила невеличкий екскурс в історію фахівчиня Регіонального центру.

Начальниця відділу представництва Голопристанського місцевого центру Вікторія Комаренко, використовуючи мультимедійну презентацію, ознайомила присутніх з діючими законодавчими актами та тими, що набирають чинність з 2019 року у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству.

54Про заходи з протидії насильству,  порядок реагування органів поліції на повідомлення про випадки домашнього насильства, їх кількість та види відповідальності за його вчинення розповів представник Голопристанського ВП ГУНП у Херсонській області Євген Антонов.

Тему відповідальності за вчинення насильства продовжила заступниця начальника районного відділу філії ДУ «Центр пробації» Оксана Кравчук, яка проаналізувала виконання рішень суду відносно осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності.

Директор Територіального центру соцобслуговування Тетяна Тамазликарь, своєю чергою, розповіла про роботу із сім’ями, в яких виявлено випадки домашнього насильства.

6Регіональний представник Фонду народонаселення ООН в Україні Анжела Литвиненко наголосила на важливості створення робочої групи для забезпечення міжвідомчої співпраці щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на місцевому рівні.

Про функціонування на території Херсонської області, зокрема в Білозерському, Олешківському та Голопристанському районах, мобільних бригад розповіла психолог Анастасія Єрмолаєва, які надають психологічну допомогу всім постраждалим від насильства.

В ході дискусії Світлана Ребриста запропонувала уповноваженим суб’єктам вирішити питання щодо можливості створення у місті Гола Пристань притулку чи реабілітаційного центру на 3-5 місць для осіб, які потерпають від насильства.

Про негативний вплив на дітей проявів насильства в родині та зростання агресивної поведінки в учнівському середовищі  розповіли начальник служби у справах дітей Голопристанської РДА Ірина Писарєва та головний спеціаліст служби у справах дітей виконкому Голопристанської міської ради Майданюк Наталія, а президент БО Фонд громади міста Гола Пристань Світлана Михолат ознайомила учасників з проектною діяльністю «Попередження насильства над дітьми у школах», яка впроваджується Херсонським ОЦ «Успішна жінка».

За підсумками засідання круглого столу фахівці Голопристанського місцевого центру запропонували ухвалити резолюцію, проект якої розданий учасникам  круглого столу для погодження та остаточного затвердження.

7Як зазначили організатори, представники суб’єктів, які реалізують державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, були єдині в тому, що спільні дії державних органів влади та громадських організацій – єдиний шлях створення ефективного механізму запобігання та протидії домашньому насильству.