назад
30.03.15

Круглий стіл щодо співпраці Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги із органами адвокатського самоврядування

30-03-2015 Kyiv stil27 березня 2015 року в приміщені Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції відбувся круглий стіл з питань поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та Київським міським центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України.

Участь у заході взяли:

Інна Рафальська, голова Ради адвокатів міста Києва; Валентина Рудакова, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва, Олександр Горошинський, голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги; Тимофій Захаркевич, член дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва; Олександр Байдик, заступник голови правління Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», адвокат; Ганна Колесник, голова Київського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», адвокат; Оксана Василяка, директор Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Чернова Олена, в.о. начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Київського міського центру з надання БВПД, адвокат; тренери-модератори, адвокати системи БВПД – Катерина Войтенко, Ігор Свєтлічний та Наталія Дорошенко.

Директор Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Василяка окреслила можливі напрямки співпраці у сфері надання безоплатної вторинної правової допомоги та запропонувала до обговорення актуальні питання, які виникають при наданні безоплатної вторинної правової допомоги. Особлива увага була приділена питанням забезпечення якості безоплатної правової допомоги, доцільності запровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах, проведення спільних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів.

IMG 1459

Зокрема, головою Ради адвокатів міста Києва Інною Рафальською було зазначено про можливість використання Радою адвокатів міста Києва моделі та ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги з метою підвищення кваліфікації усіх адвокатів, що здійснюють адвокатську діяльність у столиці. Також, у виступі приділено увагу необхідності об’єднання зусиль Ради адвокатів м. Києва та Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у питанні виділення робочих приміщень для адвокатів, зокрема, у судах першої інстанції.

IMG 1447

Олександр Горошинський, Голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги, розповів про результати роботи комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами БВПД та наголосив на необхідності налагодження ефективної співпраці у цьому ключі з Київським міським центром та, зокрема, із менеджером з якості центру. Було досягнуто домовленості про проведення спільних заходів щодо вимог до професійної етики адвокатів.

Також у ході круглого столу Тимофієм Захаркевичем, членом дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва, піднято питання стосовно розгляду скарг на адвокатів, що надходять у зв’язку з наданням ними безоплатної вторинної правової допомоги, для подальшого врахування результатів такого розгляду Київським міським центром. Було обговорено доцільність приховування прізвищ адвокатів у рішеннях Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів України і Кваліфікаційної дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва та його узгодження з публічно-правовою природою інституту адвокатури й необхідністю підвищення етичних стандартів адвокатської діяльності.

IMG 1455

Актуальним на круглому столі стало обговорення питання вимог до професійної етики адвокатів під час участі у проведенні окремої процесуальної дії, якому приділили значну увагу у своїх виступах Валентина Рудакова, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва, Інна Рафальська, голова Ради адвокатів міста Києва, Олександр Байдик, заступник Голови правління ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та Ганна Колесник – голова Київського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

Катерина Войтенко, тренер-модератор, адвокат системи БВПД, наголосила на необхідності подальшого забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції. Їі підтримала в.о. начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Київського міського центру з надання БВПД Олена Чернова, яка також доповіла про умови укладення контрактів між адвокатами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час круглого столу Ганна Колесник – голова Київського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», тренери-модератори, адвокати системи БВПД Ігор Свєтлічний та Наталія Дорошенко висловились з приводу співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу та можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наталія Дорошенко зосередила увагу присутніх учасників круглого столу на методах запобігання залученню до кримінальних проваджень слідчими так званих «міліцейських адвокатів».

IMG 1463

Під час круглого столу було сконцентровано увагу на необхідності розробки та доцільності запровадження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в цивільному і адміністративному процесах, що є актуальним в умовах створення нових центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги; проведення спільних заходів та тренінгів з метою налагодження взаємодії між органами адвокатського самоврядування та Київським міським центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги з питань підвищення якості надання правової допомоги.

Зі списком учасників та порядком денним круглого столу можна ознайомитись тут.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+