назад

У Запоріжжі пройшов круглий стіл – «Підвищення професіоналізму адвокатів як невід’ємний елемент ефективності системи БВПД»

126 березня 2015 року за ініціативи Запорізького обласного центру з надання правової допомоги та Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу пройшов круглий стіл на тему «Підвищення професіоналізму адвокатів як невід’ємний елемент ефективності системи БВПД».

До обговорення питань у рамках круглого столу були запрошені:

заступник начальника Головного управління юстиції у Запорізькій області Павло Наливайко; заступник начальника Головного управління юстиції у Запорізькій області Тетяна Абрамова; Голова Ради адвокатів Запорізької області Людмила Новосьолова; Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Запорізької області Катерина Махно; член Ради адвокатів України, представник адвокатури Запорізької області і Раді адвокатів України Ігор Смола; представник Запорізької області у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури, адвокат Катерина Котелевська; голова комісії з оцінювання якості Елеонора Гірба; секретар Ради адвокатів Запорізької області, адвокат Олена Усова; Голова ГО «Запорізька обласна організація Союзу юристів України», кандидат юридичних наук, адвокат Валерій Біленко; представники Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – директор Олена Дємєнєва, начальник відділу забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гришин; голова Запорізького відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають БПД”, адвокат, тренер-модератор, Олексій Біленко; адвокат, тренер-модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають БВПД Тарас Дригайло; адвокати Запорізької області Сергій Сахнюк, Інга Кадуліна, Ганна Мешальникова, Руслан Балковий, Василь Сугіра.

2

Директор Центру Олена Дємєнєва відкрила круглий стіл, звернувшись до учасників з вітальним словом, в якому зазначила про необхідність досягнення єдності заради спільної мети – ефективного, своєчасного, якісного надання безоплатної правової допомоги; підвищення професійного рівня адвокатів та зміцнення їх ролі в системі правосуддя. Також директор поінформувала присутніх про статистичні показники діяльності системи БПД в Запорізької області впродовж 2014 – перших місяців 2015 року, та подальші перспективи її розвитку у зв’язку із нещодавніми змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Заступник начальника ГУЮ в Запорізькій області Тетяна Абрамова висловила побажання щодо налагодження співпраці між центром та органами адвокатського самоврядування, а також запропонувала спільні шляхи усунення проблемних питань, які виникають в процесі виконання адвокатами своїх професійних обов’язків.

Голова ГО «Запорізька обласна організація Союзу юристів України», Валерій Біленко зазначив, що «адвокатура є – єдиною. І кожен адвокат України – є членом Національної асоціації адвокатів України. З початку роботи Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати Національної асоціації прийняли участь у конкурсі з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги та пройшли ці конкурси, це адвокати які мають стаж роботи 20 та більше років».

Заступник начальника Головного управління юстиції у Запорізькій області Павло Наливайко проінформував присутніх про порядок проведення конкурсу серед адвокатів та зауважив, що конкурс є важливим та необхідним етапом у відборі адвокатів для надання якісної БПД. Він зазначив, що особливу увагу треба зосереджувати на мотиваційному листі претендента та ґрунтовній співбесіді. Водночас, Голова ГО «Запорізька обласна організація Союзу юристів України», Валерій Біленко зазначив, що оцінка мотиваційного листа претендента – є суб’єктивною думкою кожного члена конкурсної комісії, та необхідно ввести окреме тестування претендентів, за допомогою якого можна буде зробити об’єктивний висновок щодо мотивації осіб, які приймають участь у конкурсі, щодо психологічної готовності працювати із Центром. Директор Центру Олена Дємєнєва запропонувала скасувати такий критерій відбору адвокатів, як досвід роботи, оскільки молоді адвокати працюють активніше, і завжди готові навчатись та постійно підвищувати свій кваліфікаційний рівень.

Секретар Ради адвокатів Запорізької області Олена Усова, від свого імені та імені Голови Ради адвокатів Запорізької області висловила вдячність за роботу, яку проводить центр, запропонувала поглиблювати співпрацю між центром та Радою адвокатів Запорізької області задля вирішення тих проблемних питань які наразі існують в адвокатському середовищі.

Про важливість дотримання адвокатами Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі доповів присутнім начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Олександр Гришин. «Стандарти якості – це інструмент захисту самого адвоката», – зауважила директор центру Олена Дємєнєва.

3 

Під час заходу особливо жваве обговорення викликало питання фактору професійної етики адвоката як запобіжника «ручного» використання захисника при проведенні окремої процесуальної дії. «При проведенні окремої процесуальної дії, я чітко дотримуюсь «Стандартів якості» та користуюсь принципом «не нашкодити» при проведенні ОПД. Вважаю, що дотримання професійної етики всіма учасниками процесу при проведенні ОПД – це і є гарантія запобігання «використання» захисника слідчими органами або судами», – зазначив адвокат Руслан Балковий. Заступник начальника ГУЮ в Запорізькій області Павло Наливайко запропонував на даному етапі, враховуючи проблеми які виникають на практиці при реалізації ст. 53 УПК України – проводити узагальнення існуючих проблем з подальшим направленням певних рекомендацій, зауважень та пропозицій до керівних органів учасників процесу.

4

Під час круглого столу у ході конструктивної дискусії також було обговорено низку важливих питань, які стосуються вимог до професійної етики адвокатів, співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної правової допомоги та запобігання корупції.

За результатами обговорення учасники круглого столу внесли низку наступних пропозицій, зокрема:

          ініціювати та провести робочу нараду адвокатів Ради та системи БВПД разом із представниками правоохоронних органів Запорізької області;

          внести пропозиції щодо тестування претендентів при проведенні конкурсів з відбору адвокатів на предмет мотивації; ініціювати проведення стажування адвокатів, які бажають прийняти участь у конкурсі з відбору адвокатів у відповідному регіональному або місцевому центрі;

          спільно з Радою адвокатів та Запорізьким обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, оформити спільне звернення до судової адміністрації Запорізької області щодо обладнання кімнат для роботи адвокатів в судах області;

          налагоджувати контакти із народними депутатами України з метою забезпечення правової освіти населення;

          розробити спільний з Радою адвокатів Запорізької області план комунікативних заходів;

          поглиблювати співпрацю Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Ради адвокатів щодо підвищення кваліфікації адвокатів;

          продовжити участь у телепроекті «Школа виживання» з метою просування вчасного та якісного доступу до безоплатної правової допомоги, а також надання правової допомоги Pro bono.

5