назад
22.04.24

Юристи системи проходять курс «Дискримінація та боротьба з расизмом, ксенофобією, гомофобією та трансфобією»

Юристи системи безоплатної правничої допомоги розпочали навчання на курсі Програми Ради Європи HELP «Дискримінація та боротьба з расизмом, ксенофобією, гомофобією та трансфобією». Його запустили спільно з Вищою школою публічного управління та Вищою школою адвокатури для держаних службовців та адвокатів.

Курс триватиме 2,5 місяці і включає:

  • дослідження проблеми дискримінації, з якими стикаються різні спільноти, а також ключові терміни та визначення;
  • аналіз положень українського законодавства, яким заборонено дискримінацію, та європейське антидискримінаційне право;
  • обговорення проблем дискримінації з національними та міжнародними експертами;
  • вивчення досвіду інших країн;
  • здобуття практичних навичок протидії дискримінації.

У перший день навчання учасникам презентували платформи HELP та Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, у тому числі під час війни».

Також обговорили дискримінацію за національною ознакою та реалізацію права на безоплатну правничу допомогу представників національних меншин в Україні. Так, заступниця директора Координаційного центру з надання правничої допомоги Наталія Марчук розповіла про специфіку звернень ромської та кримськотатарської національних меншин по правничу допомогу. Та про участь у пілотному проекті щодо документування осіб з числа ромської національної спільноти й напрацювання юридичних механізмів для спрощення цієї процедури і досвід системи БПД у посиленні своєї спроможності щодо ефективного супроводу справ, пов’язаних із дискримінацією, навела приклади успішного розгляду справ у суді.

Довідково. У 2021 році працівники системи БПД пройшли тренінг для тренерів «Запобігання дискримінації та протидія злочинів на ґрунті ненависті» за підтримки спільного проєкту Ради Європи та Європейського Союзу «Посилення доступу до правосуддя через несудові механізми правового захисту для жертв дискримінації, злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі у країнах Східного партнерства».
Проєкт «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» спрямований на підвищення кваліфікації нинішніх/майбутніх юристів в Україні (суддів, прокурорів, адвокатів, інших працівників суду та студентів-юристів) для ефективного застосування ними європейських стандартів у галузі прав людини, зокрема і під час війни. Координаційний центр з надання правничої допомоги, Національна школа суддів України, Вища школа публічного управління, Тренінговий центр прокурорів України, Національна асоціація адвокатів України та правові факультети навчальних закладів – партнери цього проекту.