назад
03.04.15

Круглий стіл щодо співпраці системи БПД та органів адвокатського самоврядування Харківської області

11101631 360522984137874 2809920788180607741 n1 квітня у Харкові  відбувся експертний круглий стіл, що мав на меті обговорення проблемних питань, які можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою; пошуку шляхів стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України; поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Круглий стіл організовано за ініціативи Харківського обласного центру з надання правової допомоги та Харківського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

Учасники круглого столу:

1.    Вікторія Гайворонська – директор Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги
2.    Таміла Василенко  – начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги
3.    Дмитро Кузьмін  – начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, член Ради адвокатів Харківської області
4.    Олена Кулькова  – заступник директора Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги
5.    Ольга Корнєва – член Ради адвокатів Харківської області
6.    Тарас Савченко  – член Ради адвокатів Харківської області
7.    Сергій Мороз – член Ради адвокатів Харківської області
8.    Віленко Юрій  – член Ради адвокатів Харківської області
9.    Оксана Сіренко  –  член Ради адвокатів Харківської області
10.    Світлана Хряпинська  – член Ради адвокатів Харківської області
11.    Людмила Глухачева  – голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області
12.    Олена Маслова  – заступник Голови КДКА Харківської області, голова кваліфікаційної палати КДКА Харківської області
13.    Віталій Латун  –  заступник голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, голова дисциплінарної палати КДКА Харківської області
14.    Марина Старовойтова  – член правління ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», керівник Харківського відокремленого підрозділу
15.    Ірина Кузіна  – адвокат, член Харківського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»
16.    Олександр Дроздов  –  представник адвокатів Харківської області у Раді адвокатів України.

1908404 360522760804563 8136113142778025678 n

З вітальними доповідями виступили директор Харківського обласного центру з надання БВПД, Голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська та керівник Харківського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Марина Старовойтова, які наголосили на важливості даного заходу з метою ефективної співпраці між системою БПД в області та органами адвокатського самоврядування.

Марина Старовойтова засвідчила всім присутнім повагу від імені Харківського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», та повідомила, що до статутних цілей організації, зокрема, належать: захист прав адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу; сприяння дотриманню адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, затверджених стандартів якості її надання, удосконаленню таких стандартів; безперервне підвищення професійного рівня адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, регулярний обмін досвідом між ними, формування спільних стратегій і тактик захисту; формування та поширення культури дотримання спільних цінностей, найвищих стандартів професійної етики та якості надання правової допомоги як серед своїх членів, так і серед інших адвокатів України.

Під час круглого столу відбулись жваві обговорення щодо питань професійної етики адвокатів, які постають у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії); співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу; можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги; запобігання залученню до кримінальних проваджень так званих “міліцейських адвокатів” слідчими;  практики роботи комісій з оцінювання якості, повноти та своєчасності – надання адвокатами безоплатної правової допомоги, скільки і які саме скарги надходять на адвокатів у зв’язку з наданням ними безоплатної вторинної правової допомоги; забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами; використання Радами адвокатів регіонів моделі і ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги для підвищення кваліфікації адвокатів; шляхів подолання проблем, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою та ін.

DSC 0486

Олександр Дроздов, представник адвокатів Харківської області у Раді адвокатів України, зазначив, що доцільно проводити спільне підвищення кваліфікації, а також, слід відкрити для всіх адвокатів тренінги, які проводяться виключно для адвокатів системи безоплатної правової допомоги. Щодо застосування ст. 53 КПК України, зазначив, що особисто він категорично проти неї в цілому, оскільки її застосування  призводить до численних порушень. У ході обговорення цієї теми виявилось, що жодного позитивного застосування ст. 53 КПК України у присутніх не було. Також, Олександр Дроздов вніс пропозицію про те, що за результатами проведення круглого столу потрібно направити лист-звернення до Верховної Ради України з метою ініціювання внесення змін до КПК Україні, а саме виключення ст. 53 КПК України в цілому. З метою подолання конфліктних ситуацій із забезпечення  права на вільний вибір захисника в системі надання безоплатної правової допомоги, в частині призначення захисника центром,  він запропонував впровадити електронну систему розподілу справ, на кшталт судової системи. Також зазначив про необхідність чіткої взаємодії між Радою і центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги задля забезпечення її якості.

Світлана Хряпінська, член Ради адвокатів Харківської області, зазначила, що необхідно приділяти більше уваги якості надання БПД шляхом відвідування судових засідань за участю адвокатів системи з надання безоплатної правової допомоги, перевіряти досьє та надавати висновок щодо правильності обраної адвокатом позиції підзахисному. Вона рекомендувала частіше та ретельніше проводити вибіркові перевірки серед адвокатів системи та узагальнювати відомості, які були отримані в результаті перевірки.

Олена Кулькова, заступник директора Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, висловилась з приводу порушень прав та втручання в діяльність  адвокатів, звернення щодо яких надходять до центру, та відзначила доцільність адресування цих звернень безпосередньо до Ради адвокатів регіону, оскільки вона має більш широкі повноваження та відповідний інструментарій для захисту цих прав. Також вона зазначила, що доцільно організувати періодичні наради спільно з суддівським корпусом та центром задля підвищеної поінформованості щодо практики застосування Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та вирішення проблемних питань, які виникають на практиці.

Таміла Василенко, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зауважила, що стандарти якості надання БПД направлені також на те, щоб допомогти адвокатам, які надають таку допомогу уникнути конфлікту з адвокатами, які діють на підставі договорів, зокрема, при застосуванні ст. 53 КПК України.

Віталій Латун, заступник голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, голова дисциплінарної палати КДКА Харківської області,  розповів, що до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області зі скаргами та заявами звертаються всі за виключенням членів комісії: «Але скарги на діяльність адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу ми розглядаємо тільки за умови наявності висновку комісії з оцінки якості, без оцінки комісії ми не розглядаємо такі звернення. Скарги адвокатів на діяльність своїх колег ми одразу не розглядаємо, а надаємо можливість Раді адвокатів Харківської області примирити їх, та вирішити питання без притягнення адвоката до відповідальності, а в разі неможливості примирення чи вирішення питання відкриваємо дисциплінарне провадження. Загалом, адвокати, які надають безоплатну правову допомогу більш відповідальні, можливо саме тому, що вони керуються стандартами якості у своїй діяльності».

Людмила Глухачева, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, зазначила, що співпраця та взаємодія дуже корисна, а положення меморандуму повинні реалізовуватись. Не дивлячись на велику кількість джерел інформації у всіх учасників круглого столу, на її думку, до цього часу не було чітко визначено напрямів взаємодії.

Вікторія Гайворонська та Марина Старовойтова запропонували започаткувати співпрацю та взаємодію з органами адвокатського самоврядування, Центром та громадською організацією, шляхом підписання меморандуму про співпрацю.

11063733 360522897471216 8692592021152655543 n

У підсумку за результатами круглого столу учасники дійшли згоди щодо наступних пропозицій:
•    надалі продовжити зустрічі у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти;
•    розробити спільний план комунікативних заходів;
•    направити лист-звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до КПК України.
•    проводити спільні заходи з залученням представників правоохоронних органів, органів прокуратури, пенітенціарних установ та суддів;
•    проводити спільні заходи з підвищення кваліфікації адвокатів;
•    провести семінар з адвокатської етики у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України для всіх адвокатів Харківської області
•    активно співпрацювати з громадською організацією «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»задля захисту прав адвокатів та підвищення їх кваліфікації, проводити спільні заходи у рамках такої співпраці.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+