назад

«Питання взаємодії системи надання безоплатної правової допомоги та адвокатури» – експертне обговорення в Тернополі

IMG 0745

«Питання взаємодії системи надання безоплатної правової допомоги та адвокатури» – експертне обговорення в Тернополі

 Саме таку назву мав круглий стіл, який відбувся у Тернополі 31 березня та організований Тернопільським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захід пройшов у залі засідань Ради адвокатів Тернопільської області, та мав на меті обговорення актуальних питань діяльності адвокатури та системи безоплатної вторинної правової допомоги, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування в Тернопільській області та Тернопільським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 Участь у заході взяли: Ірина Хондогій  – директор Тернопільського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Валерій Міщенко – голова Ради адвокатів Тернопільської області, Віктор Дрозд – секретар Ради адвокатів Тернопільської області, Тарас Будз – адвокат, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України, Олександр Нечай  – голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області, Григорій Федчишин – адвокат, член Ради адвокатів Тернопільської області, заступник голови комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги   Ради адвокатів Тернопільської області; Юрій Гордєєв, Марія Карпа – адвокати, які працюють в системі безоплатної правової допомоги, Оксана Лисенко, адвокат, член Ради адвокатів Тернопільської області, Ігор Нікулін – адвокат, заступник голови Тернопільського відділення громадської організації «Спілки адвокатів України», Віталій Сольський – менеджер з якості обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокат-тренер/модератор, Олександр Яворівський – адвокат, член Національної асоціації адвокатів України, залучений до надання безоплатної вторинної правової допомоги та інші.

IMG 0800

 З вітальним словом до учасників звернулась директор Тернопільського центру Ірина Хондогій, яка представила результати роботи центру у 2013- поч.2015 рр. та зазначила, що система БПД сьогодні перебуває в активному розвитку. Вона в деталях розповіла про  створення місцевих центрів з надання БВПД по всій Україні та в Тернопільській області зокрема.

 Валерій Міщенко, голова Ради адвокатів Тернопільської області, висловив побажання щодо налагодження подальшої тісної  співпраці між центром та органами адвокатського самоврядування, а також запропонував спільно віднаходити шляхи усунення проблемних питань, які виникатимуть у процесі виконання адвокатами своїх професійних обов’язків.

 Щодо удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Хондогій зазначила що, «Конкурс є важливим та необхідним етапом у відборі адвокатів для надання якісної БПД. Наявність у юриста свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю, на жаль, не завжди  гарантує його високу професійну кваліфікацію », та ознайомила присутніх із новелами Постанови  Кабінету Міністрів України від 11.03.2015 №110 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав людини шляхом спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання», якою вносяться зміни до  Порядку і умов проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, вона звернула увагу, що новелами новоприйнятої постанови визначено повноваження Координаційного центру з надання правової допомоги та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо організації та проведення конкурсу з відбору адвокатів,  функціонування єдиного Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, уточнено вимоги до претендентів, встановлено низку обмежень щодо використання засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів під час виконання претендентами тестових завдань, визначено тривалість виконання цих завдань та ін. Адвокат Тарас Будз, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України, який взяв участь у роботі конкурсної комісії сьомого конкурсу з відбору адвокатів,  відмітив належний рівень виконання останніми тестових завдань.

IMG 0900

 Адвокат Марія Карпа зазначила, що контракт укладається з адвокатом на визначений строк протягом бюджетного періоду, а в частині оплати послуг та відшкодування витрат – до завершення виконання виданих  доручень та  проведення повного розрахунку. Вона звернула увагу на те, що згаданою постановою встановлено максимальну кількість доручень – 30, що може бути надана одному адвокату. А також відзначила, що строк подачі звітних документів адвокатом до центру  терміном у 45 днів –  є важливим з точки зору виконання бюджетної дисципліни, реальним для адвокатів, та таким, що буде їх дисциплінувати.

 Щодо забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції адвокат Юрій Гордєєв, відмітив, що система безоплатної правової допомоги є безпрецедентно прозорою державною установою, доказом чому є   оприлюднюється  на веб–сайті Координаційного центру з надання правової допомоги  та регіональних центрів з оновленням щопонеділка інформації про стан видачі доручень та оплати послуг адвокатів, в тому числі у розрізі кожного адвоката, з яким укладено контракти.

 Адвокат Ігор Нікулін додав, що умови співпраці адвокатів із центром є максимально гнучкими: так, адвокати самі визначають і можуть змінювати частку свого часу, яку вони готові виділити для виконання доручень центру, висловлювати побажання щодо території, на якій вони згодні надавати безоплатну правову допомогу, а також завжди можуть відмовитися від отримання доручення в разі особливої зайнятості.

IMG 1029

 Олександр Яворівський, адвокат, член Національної асоціації адвокатів України звернув увагу на необхідності виключення фактів безпідставної заміни адвокатів, які діють за дорученнями центру, оскільки вказані факти сприяють затягуванню кримінального провадження. Заміна одного захисника на іншого повинна мати місце лише за наявності об’єктивних, обґрунтованих та вагомих причин, які повинні встановлюватись та ретельно перевірятись слідчим органом та судом.

 Важливим питанням учасники круглого столу визначили  співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, не обмежуючи конституційне право на вільний вибір захисника.

 Менеджер з якості Віталій Сольський розповів про Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, та про роботу менеджерів з якості центрів в оцінюванні дій адвоката на  предмет дотримання стандартів. Втім, він відзначив, що центри безоплатної вторинної правової допомоги не оцінюють якість безоплатної правової допомоги – це прерогатива адвокатури, а точніше спеціальних комісій, створених радами адвокатів регіонів.

 Олександр Нечай, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області наголосив, що дотримання адвокатом  стандартів якості дисциплінує адвокатів та сприяє підвищенню рівня їх професійності та добросовісності.  Оскільки подань на проведення оцінювання якості надання адвокатами БВПД з Центру за час його діяльності до Комісії не  було,  то  адвокати, присутні на зібранні, запропонували  членам Комісії ознайомитись з актами надання БВПД та підтверджуючими документами,  якими адвокати звітують центрам за результатами виконання  доручень.

IMG 1069

Валерій Міщенко відзначив, що  Раду адвокатів Тернопільської області зацікавило питання можливості використання  моделі і ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги для підвищення кваліфікації адвокатів та проведення спільних  тренінгів та семінарів з метою підвищення кваліфікації адвокатів, в тому числі і тих, які не внесенні до Реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та не працюють за контрактом з центром. Віталій Сольський, у свою чергу,  підтвердив готовність надавати методичну та консультативну допомогу при проведенні заходів із підвищення кваліфікації адвокатів.

 Під час обговорення питання щодо  вимог до стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах  Тарас Будз висловив готовність поділитись своїм досвідом та напрацюваннями у сфері застосування норм цивільного законодавства, та продемонстрував присутнім власну систему систематизації нормативно-правових актів за окремими галузями. 

IMG 0787

 Учасниками круглого столу підтвердили, що розробка та впровадження стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах є  необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної правової допомоги.

 Ірина Хондогій зауважила, що інформація про успішні справи адвокатів системи БПД розміщуються на офіційному веб-сайті центру та в Інформаційному дайджесті системи безоплатної правової допомоги.  Водночас  наголосила, що  з адвокатами, які не дотримуються стандартів якості, не підвищують кваліфікацію, мають дисциплінарні стягнення, центр припиняє співпрацю.

 Представники Ради адвокатів висловили зацікавленість у створенні максимально комфортних умов для роботи адвокатів. Прийнято рішення звернутись із спільним листом на адресу судової адміністрації області з метою виділення робочих кабінетів для адвокатів у судах.

 Учасники круглого столу констатували, що стан взаємовідносин між Радою адвокатів Тернопільської області та Тернопільським обласним центром з надання БВПД перебуває на належному рівні,  висловили упевненість у конструктивній співпраці в майбутньому.

IMG 1127

 За результатами круглого столу прийнято рішення започаткувати проведення спільних заходів, в тому числі проведення періодичних робочих зустрічей представників центру, органів адвокатського самоврядування області та адвокатів, та  сприяти застосуванню методичних ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги з метою підвищення кваліфікації усіх адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність на території області.

 

Участь у заході взяли: Ірина Хондогій  – директор Тернопільського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Валерій Міщенко – голова Ради адвокатів Тернопільської області, Віктор Дрозд – секретар Ради адвокатів Тернопільської області, Тарас Будз – адвокат, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України, Олександр Нечай  – голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області, Григорій Федчишин – адвокат, член Ради адвокатів Тернопільської області, заступник голови комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги   Ради адвокатів Тернопільської області;  Юрій Гордєєв , Марія Карпа – адвокати, які працюють в системі безоплатної правової допомоги,   Оксана Лисенко , адвокат, член Ради адвокатів Тернопільської області, Ігор Нікулін – адвокат, заступник голови Тернопільського відділення громадської організації «Спілки адвокатів України», Віталій Сольський – менеджер з якості обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокат-тренер/модератор, Олександр Яворівський – адвокат, член Національної асоціації адвокатів України, залучений до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З вітальним словом до учасників звернулась директор Тернопільського центру Ірина Хондогій , , яка представила результати роботи центру у 2013- поч.2015 рр. та зазначила, що система БПД сьогодні перебуває в активному розвитку. Вона в деталях розповіла про  створення місцевих центрівз надання БВПД по всій Україні та в Тернопільській області зокрема.

Валерій Міщенко , голова Ради адвокатів Тернопільської області, висловив побажання щодо налагодження подальшої тісної  співпраці між центром та органами адвокатського самоврядування, а також запропонував спільно віднаходити шляхи усунення проблемних питань, які виникатимуть у процесі виконання адвокатами своїх професійних обов’язків.

Щодо удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Хондогій зазначила що, «Конкурс є важливим та необхідним етапом у відборі адвокатів для надання якісної БПД. Наявність у юриста свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю, на жаль, не завжди  гарантує його високу професійну кваліфікацію », та ознайомила присутніх із   новелами Постанови  Кабінету Міністрів України від 11.03.2015 №110 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав людини шляхом спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання», якою вносяться зміни до  Порядку і умов проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, вона звернула увагу, що новелами новоприйнятої постанови визначено повноваження Координаційного центру з надання правової допомоги та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо організації та проведення конкурсу з відбору адвокатів,  функціонування єдиного Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, уточнено вимоги до претендентів, встановлено низку обмежень щодо використання засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів під час виконання претендентами тестових завдань, визначено тривалість виконання цих завдань та ін. Адвокат Тарас Будз, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України, який взяв участь у роботі конкурсної комісії сьомого конкурсу з відбору адвокатів,  відмітив належний рівень виконання останніми тестових завдань.

Адвокат Марія Карпа зазначила, що контракт укладається з адвокатом на визначений строк протягом бюджетного періоду, а в частині оплати послуг та відшкодування витрат – до завершення виконання виданих  доручень та  проведення повного розрахунку. Вона звернула увагу на те, що згаданою постановою встановлено максимальну кількість доручень – 30, що може бути надана одному адвокату. А також відзначила, що строк подачі звітних документів адвокатом до центру  терміном у 45 днів –  є важливим з точки зору виконання бюджетної дисципліни, реальним для адвокатів, та таким, що буде їх дисциплінувати..

Щодо забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції адвокат Юрій Гордєєв, відмітив, що система безоплатної правової допомоги є безпрецедентно прозорою державною установою, доказом чому є   оприлюднюється  на веб – сайті Координаційного центру з надання правової допомоги  та регіональних центрів з оновленням щопонеділка інформації про стан видачі доручень та оплати послуг адвокатів, в тому числі у розрізі кожного адвоката, з яким укладено контракти.

Адвокат Ігор Нікулін додав, що умови співпраці адвокатів із центром є максимально гнучкими: так, адвокати самі визначають і можуть змінювати частку свого часу, яку вони готові виділити для виконання доручень центру, висловлювати побажання щодо території, на якій вони згодні надавати безоплатну правову допомогу, а також завжди можуть відмовитися від отримання доручення в разі особливої зайнятості.

Олександр Яворівський, адвокат, член Національної асоціації адвокатів України звернув увагу на необхідності виключення фактів безпідставної заміни адвокатів, які діють за дорученнями центру, оскільки вказані факти сприяють затягуванню кримінального провадження. Заміна одного захисника на іншого повинна мати місце лише за наявності об’єктивних, обґрунтованих та вагомиих причин, які повинні встановлюватись та ретельно перевірятись слідчим органом та судом.

Важливим питанням учасники круглого столу визначили  співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, не обмежуючи конституційне право на вільний вибір захисника.

Менеджер з якості Віталій Сольський розповів про Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, та про роботу менеджерів з якості центрів в оцінюванні дій адвоката на  предмет дотримання стандартів. Втім, він відзначив, що центри безоплатної вторинної правової допомоги не оцінюють якість безоплатної правової допомоги – це прерогатива адвокатури, а точніше спеціальних комісій, створених радами адвокатів регіонів.

Олександр Нечай, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області наголосив, що дотримання адвокатом  стандартів якості дисциплінує адвокатів та сприяє підвищенню рівня їх професійності та добросовісності.  Оскільки подань[КН1]  на проведення оцінювання якості надання адвокатами БВПД з Центру за час його діяльності до Комісії не  було,  то  адвокати, присутні на зібранні, запропонували  членам Комісії ознайомитись з актами надання БВПД та підтверджуючими документами,  якими адвокати звітують центрам за результатами виконання  доручень.

Валерій Міщенко відзначив, що  Раду адвокатів Тернопільської області зацікавило питання можливості використання  моделі і ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги для підвищення кваліфікації адвокатів та проведення спільних  тренінгів та семінарів з метою підвищення кваліфікації адвокатів, в тому числі і тих, які не внесенні до Реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та не працюють за контрактом з центром. Віталій Сольський, у свою чергу,  підтвердив готовність надавати методичну та консультативну допомогу при проведенні заходів із підвищення кваліфікації адвокатів.

Під час обговорення питання щодо  вимог до стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах  Тарас Будз висловив готовність поділитись своїм досвідом та напрацюваннями у сфері застосування норм цивільного законодавства, та продемонстрував присутнім власну систему систематизації нормативно-правових актів за окремими галузями. 

Учасниками круглого столу підтвердили, що розробка та впровадження стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах є  необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної правової допомоги.

Ірина Хондогій зауважила, що інформація про успішні справи адвокатів системи БПД розміщуються на офіційному веб-сайті центру та в Інформаційному дайджесті системи безоплатної правової допомоги.  Водночас  наголосила, що  з адвокатами, які не дотримуються стандартів якості, не підвищують кваліфікацію, мають дисциплінарні стягнення, центр припиняє співпрацю.

Представники Ради адвокатів висловили зацікавленість у створенні максимально комфортних умов для роботи адвокатів. Прийнято рішення звернутись із спільним листом на адресу судової адміністрації області з метою виділення робочих кабінетів для адвокатів у судах.

Учасники круглого столу констатували, що стан взаємовідносин між Радою адвокатів Тернопільської області та Тернопільським обласним центром з надання БВПД перебуває на належному рівні,  висловили упевненість у конструктивній співпраці в майбутньому.

За результатами круглого столу прийнято рішення започаткувати проведення спільних заходів, в тому числі проведення періодичних робочих зустрічей представників центру, органів адвокатського самоврядування області та адвокатів, та  сприяти застосуванню методичних ресурсів каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги з метою підвищення кваліфікації усіх адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність на території області.


 [КН1]Яких? Потрібно розшифрувати

Normal 0 false false false UK X-NONE X-NONE