назад

Круглий стіл “Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги” (19.11.2014)

Про співпрацю з метою забезпечення якості безоплатної правової допомоги домовились у Херсоні

IMG 872719 листопада 2014 року у конференц-залі офіс-центру «БОРДО» (м. Херсон) відбувся регіональний круглий стіл на тему «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги».

У заході взяли участь відомі адвокати, співробітники Херсонського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Української фундації правової допомоги, судді апеляційного суду, посадовці прокуратури, органів внутрішніх справ, юстиції, пенітенціарної служби, науковці, правозахисники, журналісти.

З вітальним словом виступили директор Херсонського обласного центру з надання БВПД Марина ЄЛИСЄЄВА, голова Ради адвокатів Херсонської області Інна МОКІНА та виконавчий директор ВБО «Українська фундація правової допомоги» Микола СІОМА.

Про стандарти якості безоплатної вторинної правової допомоги та роботу у цьому напрямку розповів менеджер з якості Максим МАГДА.

На круглому столі були жваво обговорені проблемні питання, пов’язані з наданням якісної безоплатної правової допомоги:

  • недопущення порушень прав громадян на безоплатну правову допомогу у кримінальному процесі,
  • своєчасність інформування про затримання осіб з боку співробітників правоохоронних органів,
  • якість прокурорського реагування на порушення права на захист,
  • співпраця з судами з метою моніторингу якості правової допомоги,
  • взаємодія з органами пенітенціарної системи, правозахисними організаціями, ЗМІ.

За підсумками обговорення питань вдалося досягти таких результатів:

  • заручилися підтримкою суддівського корпусу у сприянні менеджерам з якості при проведенні моніторингу якості надання правової допомоги адвокатами системи БВПД у межах, дозволених діючим законодавством;
  • вирішили спільно із представниками прокуратури приділити посилену увагу випадкам неповідомлення Центру з надання БВПД про факти “прихованого” затримання, а також надання інформації про наслідки реагування на випадки порушень Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання осіб;
  • домовилися із представниками пенітенціарної служби про отримання даних про кількість відвідування адвокатами своїх клієнтів в місцях несвободи, а також з метою інформування ув’язнених про право на безоплатну правову допомогу.

Круглий стіл організовано Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги, Херсонським обласним центром з надання БВПД, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», Української фундації правової допомоги та Американської асоціації юристів “Ініціатива з верховенства права” (ABA ROLI).

Мета проведення круглих столів у всіх регіонах:

  • обговорення актуальних питань, які стосуються реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу;
  • аналіз загальнонаціональної практики забезпечення якості надання БВПД та результатів відповідної роботи регіональних центрів БВПД, що тривала впродовж червня – жовтня нинішнього року;
  • забезпечення якості та доступності такої допомоги усім, хто її потребує, зокрема, через співпрацю з органами адвокатського самоврядування, правоохоронними органами, суддівським корпусом.

Ознайомитися із списком учасників можна за цим посиланням.

{gallery}images/20150806_radnyk/{/gallery}

{youtube}5abvqtH1sWA&list=UUuCDwFIebT-QkfjhVsUi-Iw{/youtube}