назад

Круглий стіл з питань поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання БВПД

Logo12 березня 2015 року в приміщені Ради адвокатів Рівненської області відбувся круглий стіл з питань поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання БВПД, а також реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України.

Участь у заході взяли:
Представники Рівненського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – директор Василь Овдіюк, заступник директора Сергій Іллюк, начальник відділу забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги, голова Рівненського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають БПД” Світлана Бідюк; голова Ради адвокатів Рівненської області Павло Луцюк; голова КДК адвокатури Рівненської області Світлана Сурікова; адвокат, представник Рівненської області у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Удовиченко; адвокати системи БВПД; адвокати.

На початку заходу з вітальним словом до учасників звернувся директор центру Василь Овдіюк, окресливши найбільш проблемні питання, які виникають при наданні безоплатної вторинної правової допомоги та взаємодії у процесі її надання з іншими його учасниками, а також розповівши про статистичні показники діяльності системи в області за 2013 – 2014 роки та перспективи її розвитку в аспекті останніх змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, щодо надання такого виду державної гарантії соціально незахищеним верствам населення у цивільних та адміністративних справах, а також засудженим особам. У свою чергу голова Ради адвокатів Рівненської області Павло Луцюк у вітальному слові висловив побажання щодо налагодження співпраці між центром та органами адвокатського самоврядування, а також усунення можливих проблемних питань, які виникають у процесі їх взаємодії.

Під час заходу особливо дискусійне питання стосувались професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст.53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії). Відповідно до позиції представників органів адвокатського самоврядування залучення адвокатів до кримінального провадження з вищевказаних підстав суперечить Правилами адвокатської етики, а також є прямим втручанням у правову позицію та обрану тактику захисту (особливо при розгляді питання щодо обрання, продовження або зміни запобіжного заходу). У свою чергу представниками центру зауважено, що Законом України «Про безоплатну правову допомогу» процесуальні документи органів досудового розслідування та суду не можуть бути залишені центром без розгляду та виконання, однак при здійсненні захисту за таким дорученням адвокат повинен діяти у суворій відповідності зі Стандартами якості надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі. За результатами обговорення даного питання Павло Луцюк висловив побажання щодо інформування центром Ради адвокатів області про факт отримання постанов або ухвал щодо проведення окремої процесуальної дії з метою впливу на адвокатів, які необгрунтовано затягують кримінальне провадження.

Крім того, учасники заходу дійшли згоди щодо реалізації принципу «вільного вибору захисника», шляхом можливості задоволення звернень осіб, які потребують БПД, щодо призначення конкретного захисника з числа адвокатів, які внесені до Реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Також представниками органів адвокатського самоврядування висловлена позиція щодо виключення фактів безпідставної заміни адвокатів, які діють за дорученнями центру, оскільки вказані факти сприяють затягуванню кримінального провадження та створюють додаткове навантаження на Державний бюджет України.

Особливо гостро під час круглого столу обговорювалось питання розподілу доручень між адвокатами та залучення слідчими до кримінальних проваджень так званих “міліцейських адвокатів”. Василь Овдіюк звернув увагу присутніх на щотижневе оприлюднення на веб – сайті центру інформації про стан видачі доручень та оплати послуг адвокатів, в тому числі у розрізі кожного адвоката, з яким укладено контракти протягом часу діяльності Центру, а також поступового впровадження системи автоматизованого розподілу доручень.

Жваве обговорення виникло й щодо діяльності та повноважень Комісій з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами БПД та її реального впливу на якість адвокатських послуг у справах, де адвокати здійснюють захист за дорученнями центру. За повідомленням начальника відділу забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги центру Світлани Бідюк протягом 2013 – 2014 років звернення щодо порушення адвокатами Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі до центру не надходили. В ході дискусії учасники заходу узгодили пропозиції щодо розширення повноважень комісії з оцінювання якості надання безоплатної вторинної правової допомоги, в частині внесення до Положення про комісію з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами БПД доповнення про можливість безпосереднього звернення до комісії осіб, яким надавалась БВПД.

Також, учасники круглого столу вирішили оформити спільне звернення до судової адміністрації Рівненської області щодо обладнання кімнат для роботи адвокатів в судах області, а також розглянути можливість започаткувати проведення спільних каскадних тренінгів та семінарів з метою підвищення кваліфікації адвокатів, в тому числі і тих, які не внесенні до Реєстрів адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та не працюють на постійній основі з Центром.

З списком учасників та порядком денним круглого столу можна ознайомитись тут.

{gallery lightbox=boxplus maxcount=14}kruglyi_stil_0315{/gallery}