назад
17.09.15

Круглий стіл з питання співпраці між адвокатурою і державою пройшов у Миколаєві

IMG 725816 вересня 2015 року в приміщенні конференц-зали Редакції газети «Рідне прибужжя»  (місто Миколаїв, вул. Нікольська, 46) відбувся круглий стіл, у ході якого учасники обговорили актуальні питання співпраці між адвокатурою і державою, наявні проблеми та перспективи взаємодії.

Захід мав на меті обговорення проблемних питань, які можуть виникати під час взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою у процесі надання правової допомоги громадянам, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Організований за ініціативи ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння міжнародного фонду «Відродження».

 В обговоренні взяли участь: заступник голови апеляційного суду Миколаївської області Микола Міняйло, голова Ради адвокатів Миколаївської області Олександр Олійник, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області В’ячеслав Антипченко, Секретар Ради адвокатів Миколаївської області Ірина Мантуленко, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Регіонального представництва Уповноваженого з прав людини в Миколаївській області  Олександр Синьов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Валентин Чистий, заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Владислав Чернетченко, Директор Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Олег Антонець, керівник Миколаївського обласного територіального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Радкевич, адвокати, члени ВГО “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” Олена Мантуленко та Олександр Тімохін.

IMG 7298

З вітальним словом до учасників звернулись директор центру Валентин Чистий, який розповів про діяльності центру протягом 2013 – 2015 років, та Вікторія Радкевич, яка повідомила про основні напрямки діяльності ВГО “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”.

Учасники круглого столу констатували, що якість взаємовідносин між Радою адвокатів Миколаївської області області та Регіональним центром з надання БВПД у Миколаївській області перебуває на високому рівні.

Микола Міняйло повідомив, що захисник повинен залучатись слідчим, прокурором, судом до окремої процесуальної дії виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника. Владислав Чернетченко повідомив про вимоги до адвокатів, які встановлені Правилами адвокатської етики та Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, у зв’язку із залученням до окремої процесуальної дії. Під час обговорення вимог до професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст.53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії В’ячеслав Антипченко наголосив на необхідності в неухильному дотриманні статті 23 Правил адвокатської етики в частині інформування адвокатом про вступ у справу іншого адвоката, який раніше прийняв доручення від клієнта.

IMG 7310

Валентин Чистий проінформував учасників круглого столу про те, що протягом 2015 року Центром видано 11 доручень на надання правової допомоги засудженим. Протягом першого півріччя поточного року існувала проблема доступу до безоплатної вторинної правової допомоги засуджених з АРК Крим, які були переведені для відбування покарання у заклади пенітенціарної системи Миколаївської області, однак ця проблема вирішена.

За результатами круглого столу учасники домовились про необхідність здійснення співпраці Ради адвокатів Миколаївської області, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також судів з метою забезпечення якості правової допомоги.

IMG 7259

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter