назад

Лекція для студентів Жашківського аграрно-технологічного коледжу

20 лютого з метою профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю, в.о. начальника відділу “Жашківське бюро правової допомоги” Уманського місцевого центру з надання БВПД Аллою Лавренюк, спільно з працівниками Служби у справах дітей Жашківської РДА та Жашківського відділення поліції Уманського ВП ГУНП в Черкаській області, проведено лекцію для студентів Жашківського аграрно-технологічного коледжу на тему: “Запобігання та протидія злочинності неповнолітніх осіб».

Правопорушення здійснені неповнолітніми – це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості, по-друге, завдають значної шкоди суспільству, по-третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності. Одним з напрямів у боротьбі зі злочинністю взагалі та злочинністю неповнолітніх, зокрема, є профілактична діяльність, яка проводиться зусиллями педагогів, співробітників соціальних служб, служб у справах неповнолітніх, працівників правоохоронних органів.

Під час лекції студентів ознайомлено з особливостями адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. Адміністративна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, який застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення та на час його вчинення досягла 16-річного віку. Згідно ч. 2 ст.22 Кримінального кодексу України, особи, які вчинили злочини  у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за окремо визначені злочини: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, диверсію, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників, зґвалтування, сексуальне насильство, крадіжку, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів тощо.

Поряд з цим, увагу присутніх зосереджено на дотриманні належної поведінки, як у навчальному закладі, так і поза ним. Статистика свідчить, що кількість злочинів та протиправних дій, які вчиненні неповнолітніми, постійно зростає.

Наприкінці заходу фахівець центру поінформувала про безоплатну правову допомогу, особливості захисту прав і свобод людини, порядок звернення для отримання правової допомоги,  можливість дітей самостійно звертатися за безкоштовною первинною та вторинною правовою допомогою.