назад

Марина Єлисєєва взяла участь у засіданнях обласної міжвідомчої ради та робочої групи з питань протидії домашньому насильству

image125 лютого в Херсонській облдержадміністрації відбулось засідання обласної міжвідомчої ради з питань сім´ї, ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми, у якій взяла участь директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

image2Члени обласної міжвідомчої ради, до якої увійшли представники департаментів соцзахисту та освіти Херсонської облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб та громадські активісти, обговорили ряд важливих проблем, після чого робоча група, до складу якої увійшла Марина Єлисєєва, продовжила роботу та розглянула ще декілька питань.

Заступниця голови, керівниця відокремленого підрозділу Програми з протидії торгівлі людьми ГО «ХОО «Успішна жінка» Анжела Литвиненко розказала про розроблення та опрацювання дієвих алгоритмів реагування на випадки домашнього насильства, у тому числі в родинах учасників АТО/ООС.

image3Про можливість проведення психологічної роботи з кривдниками та корекційної програми для постраждалих від домашнього насильства підготовленими фахівцями з числа представників громадського сектору поінформував заступник директора Херсонського обласного центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді Богдан Руденко.

Він також акцентував увагу на необхідності забезпечення безпеки фахівцям, які будуть надавати психологічну допомогу в районних центрах, щоб така робота проводилась в приміщеннях військкоматів. Запропоновано у таких випадках залучати працівників бюро правової допомоги для проведення правопросвітницької роботи з кривдниками та постраждалими.

image4Заступник начальникам відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в Херсонській області Андрій Хурса розповів про проблеми, які виникають в роботі поліцейських під час виїзду на виклик за фактом застосування домашнього насильства. Також повідомив про те, що до територіальних підрозділів надійшли бланки термінових заборонних приписів, але наказу МВС України про їх використання досі немає.

Старший інспектор по зв´язкам з громадськістю Управління патрульної поліції в Херсонській області Департаменту патрульної поліції Олена Вахтель повідомила, що з 1 січня поточного року тільки по місту Херсону по телефону «102» надійшло 750 викликів про сімейні конфлікти. Спільний пілотний проект Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції «ПОЛІНА» ще на стадії впровадження, триває робота по відбору та навчанню кадрів.

Робоча група також обговорила питання включення до інформаційної кампанії з протидії домашньому насильству компоненту про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Варто зазначити, що не у всіх, хто пережив травматичні події, має обов’язково розвитися ПТСР. За світовими даними, кількість тих, хто має ПТСР (серед учасників бойових дій) – коливається десь від 6% до 20% від числа всіх, хто пройшов війну.

Довідка* «ПОЛІНА» – скорочене від фрази «поліція проти насилля». Це мобільні групи реагування на сімейні конфлікти, до складу яких входять представники слідчого підрозділу, дільничні офіцери, інспектори ювенально превенції.