назад

МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ

14 червня між Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області та Регіональним центром з надання БВПД у Херсонській області був укладений Меморандум про співпрацю.

Документ підписали представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області Лілія Афанасіаді та директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

Слід сказати, що співпраця між установами триває з 2015 року, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Лілія Афанасіаді та координатор Оксана Тропіна – часті гості в Регіональному центрі.

Як зазначили підписанти, метою співробітництва є консолідація зусиль, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу. 

2

Моніторинг, аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні, зокрема права на безоплатну правову допомогу – один із вирішальних напрямів співробітництва.

Крім взаємодії у питаннях захисту прав затриманих, заарештованих та ув’язнених осіб, будуть проводитися спільні заходи в частині запобігання випадкам порушення прав дітей, зокрема постраждалих від домашнього насильства, внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, та в частині захисту прав та свобод ВПО та осіб, що мешкають на тимчасово окупованих територіях (за умови їх перебування на території підконтрольній Україні).

Планується розробити механізм відбору, навчання та залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

Належна увага буде приділена й організації та проведенню спільних заходів (конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей тощо), спрямованих на підвищення кваліфікаційного рівня регіонального представництва, системи надання безоплатної правової допомоги та адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

3

Сторони домовилися також і про розроблення та реалізацію спільних проектів та програм, спрямованих на утвердження верховенства права та посилення гарантій прав і свобод людини, а також розміщення інформації, зміст якої може становити спільний інтерес, на офіційних веб-сайтах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області.

До події підписання меморандуму долучилися начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Олена Іпатенко, інтегратор Херсонського місцевого центру Володимир Куценко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Оксана Тропіна та адвокат системи з надання БВПД Тетяна Ромаданова.