назад
04.08.15

Мін’юст анонсував подання четвертої скарги до ЄСПЛ проти Росії, яка стосується порушень прав українців у Криму

Міністерство юстиції України завершує підготовку ще однієї – четвертої – скарги до Європейського суду з прав людини  проти РФ, яка буде стосуватися порушень прав українців у Криму. Про це сьогодні, 04 серпня 2015 року, повідомив  Міністр юстиції України Павло Петренко під час круглого столу щодо забезпечення прав громадян України в Криму.

Круглий стіл на тему «Забезпечення прав громадян України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим» пройшов у приміщенні Мін’юсту під головуванням Міністра юстиції Павла Петренка, його Першого заступника Наталії Севостьянової, заступника з питань європейської інтеграції Сергія Пєтухова, Народного депутата України, Голови Медждісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Бориса Бабіна, представників правозахисник організацій, департаментів та установ у сфері управління Міністерства юстиції України, органів центральної виконавчої влади, органів прокуратури, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Участь у заході взяла начальник відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Координаційного центру з надання правової допомоги Вікторія Мітько.

Міністр юстиції роз’яснив, що вже наступного тижня буде завершено оформлення доказової бази скарги.

Основний блок порушень – це політично мотивоване переслідування громадян України, корінних народів Криму окупаційними органами влади на території Криму”, – зазначив Павло Петренко.
За його словами, в скарзі також буде низка індивідуальних заяв, підготовлених разом із правозахисниками щодо ситуації з порушенням прав українців на Донбасі.

“Ми розраховуємо на позитивне рішення ЄСПЛ. Це фактично матеріали для міжнародного трибуналу, які, я переконаний, будуть використані проти керівництва Росії за всі ті злочини, які були вчинені як у Криму, так і на Донбасі“,- заявив він.

style=border: 1px solid #0C4863; margin-right: 10px; margin-bottom: 10px;

Також Міністр поінформував, що Мін’юст разом із правозахисниками, головою Меджлісу кримськотатарського народу, президентом Всесвітнього конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим обговорює практичні питання, яким чином українцям Криму допомогти налагодити зв’язок із Україною, захистити їхні права. Ці питання будуть вирішуватися на рівні Кабінету міністрів та Парламенту.

Зокрема, за словами Петренка, мова йде про те, щоб надати можливість правозахисникам, гуманітарним місіям, журналістам потрапляти до Криму з української території за спрощеною процедурою.

Ще одне питання стосується можливості українців, які живуть на територіях, окупованих російською владою, отримувати реєстраційні сервіси Мін’юсту.

Окрім того, на засіданні круглого столу була обговорена проблема фіксації порушень прав людей, які живуть на окупованих територіях.

Так, Міністр наголосив, що віднедавна в рамках пілотного соціального проекту в центрах безоплатної вторинної правової допомоги спільно з правозахисниками й адвокатами фіксуються порушення прав кожного українця, який звертається до центрів, в Криму та на Донбасі.

“Ми подаємо індивідуальні заяви проти Росії до Європейського суду з прав людини. Вже на сьогодні близько двох десятків таких заяв прийняті Європейським судом з прав людини”,- поінформував Міністр.

У свою чергу Рефат Чубаров підкреслив, що в Україні є потужний потенціал правозахисників, які стали на захист українців на окупованих територіях.
“Всі ці організації з першого дня російської агресії активізували свою діяльність щодо захисту прав людини. Їхні звіти додаються до рішень європейського та міжнародного характеру“,- сказав він.

Голова Меджлісу висловив сподівання, що від співпраці з Мін’юстом та правозахисниками буде відчутна користь для українців, які живуть на окупованих територіях.

Окрім того, Рефат Чубаров повідомив, що Міністр юстиції запропонував спільно створити постійно діючу координаційну раду.

“Через конкретні складні питання, пов’язані з правами конкретної людини, ми маємо виходити на вирішення системних проблем“,- зазначив Рефат Чубаров.

Він запропонував одразу публікувати рішення координаційної ради, щоб можна було аналізувати зроблені різними міністерствами і відомствами кроки.

 DSC3888

  DSC3844

 DSC3852

 DSC3872

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter