назад

Місцеві центри з надання БВПД святкують річницю з дня створення

В цей день 7 років тому система безоплатної правової допомоги подолала ще один щабель свого розвитку – створення місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги. З того моменту фахівцям центрів довелось пережити чимало викликів, як професійних так і життєвих. Втім на заваді професіоналів не стали ані реорганізація, ані карантинні обмеження, ані повномасштабне вторгнення росії.
«Чимало співробітників, які тоді започаткували роботу місцевих центрів і далі продовжують тут працювати. Ми бачимо як з розвитком системи зростає професіоналізм наших співробітників. Попри виклики, які готувала нам доля всі ці роки, бачимо, як ми стали не просто колегами, а справжньою сім’єю, яка долає будь-які перешкоди», – наголошує директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин.

Як місцеві центри працюють в умовах повномасштабної війни

З початку повномасштабного вторгнення Львівщина прихистила майже півмільйона внутрішньо переміщених осіб, тож з перших днів місцеві центри почали активно поширювати інформацію у соціальних мережах, а згодом здійснювали правопросвітницькі заходи в прихистках міста й області. А часом, коли оголошували повітряну тривогу, доводилось проводити такі заходи в укриттях. Минулого року до центрів правової допомоги звернулось понад 30 тисяч осіб, а вже за три місяці війни – майже 14 тисяч, з яких понад 3,5 – внутрішньопереміщені особи.
Працівники системи, які знаходились у зоні бойових дій змушені були евакуюватись разом із сім’ями. Але переїзд в екстримальних умовах не змусив фахівців системи БПД полишити свої обов’язки. Тож місцеві центри Львівщини надали їм робочі місця. Виїхали з власної домівки довелось і адвокатам, що співпрацюють з системою БПД. Загалом, з початку війни контракти підписали 18 адвокатів з Донеччини, Луганщини, Харківщини, Чернігівщини та Києва. Усі вони тепер співпрацюють як з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області так і з місцевими центрами системи БПД Львівщини

Практика комплексного виїзду – або один день з життя Львівського місцевого центру з надання БВПД

Нещодавно відбувся виїзд фахівців Львівського місцевого центру в Новояворівськ. У Комунальному закладі “Публічна бібліотека” Новояворівської міської ради відбувся правопросвітницький захід для внутрішньо переміщених осіб та мешканців міста – перегляд кінострічки з обговоренням «Боротьба Джамали». З вітальним словом виступила провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Олена Гирба. Фахівчиня розповіла про систему безоплатної правової допомоги, право на безоплатну правову допомогу та куди слід звертатись у разі правової потреби.
Після перегляду фільму заступник директора Львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк провела паралелі фільми із сучасною ситуацією в країні та пояснила внутрішньо переміщеним особам про їх право на послуги адвоката за рахунок держави. Опісля, люди мали змогу отримати консультацію юристів представництва Данської ради у справах біженців, адже для комплексного надання правових послуг важлива співпраця з партнерами.
Наступним пунктом призначення був місцевий ЦНАП. Один з пріоритетів системи безоплатної правової допомоги – налагодження зв’язків з центрами надання адміністративних послуг. Заступник директора Львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк провела робочу зустріч з начальником Новояворівського ЦНАПу Уляна Ганусяк. Під час зустрічі фахівці обговорили подальшу співпрацю в сфері надання послуг внутрішньопереміщеним особам та запланували спільний виїзд мобільним ЦНАПом в місця тимчасового розміщення ВПО.
«Ми стараємось планувати виїзди комплексно, аби не тільки провести заходи й проконсультувати людей, а й налагодити співпрацю з місцевими структурами. Такий підхід в майбутньому має гарний результат», – підсумовує заступник директора Львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк.