назад
18.05.23

Міжнародні стандарти прав на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів: розпочато серію лекцій для адвокатів

Розпочинаємо серію лекцій для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Спікери — провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США. Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту International Bar Association (ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України.

Відео створені англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів.

Перша лекція, присвячена темі «Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини», вже доступна для перегляду.

У лекції Девід Гупер, адвокат з Великобританії, розглядає професійну роботу адвоката в міжнародному контексті, зосереджуючись на захисті обвинуваченого. Він висвітлює важливі аспекти, такі як підготовка до судового процесу, аналіз доказів та аргументи захисту.

Девід Гупер має понад 20 років досвіду роботи в сфері захисту в національних та міжнародних кримінальних справах. Працюючи адвокатом на Bedford Row, 25 у Лондоні, він захищав клієнтів у ICTR, ICC та Механізмі ООН для міжнародних кримінальних трибуналів.

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України;
  • права на справедливий суд – важливість прав на справедливий суд для довіри до судових процесів у справах про воєнні злочини та особлива роль захисту в судових розглядах воєнних злочинів;
  • міжнародні стандарти прав на справедливий суд — з акцентом на права, пов’язані з захистом;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • свідчення, отримані тортурами;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті;
  • питання призначення покарання.

«Міжнародне право ґрунтується на принципі, згідно з яким усі підсудні мають отримати справедливий судовий розгляд відповідно до міжнародних принципів справедливості та неупередженості. І це включає забезпечення того, щоб обвинувачені у найжахливіших злочинах отримали компетентного адвоката. Так, це важко, але це необхідно для того, щоб переконатися, що міжнародне співтовариство вважатиме судові процеси, які ви збираєтеся провести, справедливими», — відзначає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів.