назад

Molodi ochi sho bajaut znatu 2Незабаром літо, а це море дозвілля для школярів – літні канікули. Більшість підлітків вже і не думають про уроки, модульні та річні контрольні роботи. Вони лічать дні і години до того, коли зможуть повністю віддатися літнім забавам. Приємно було дізнатись, що не всі учні марять відпочинком, а є ті, хто продовжують плідне навчання.

       Саме тому директора Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євгена Сухомлина та начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторію Донцову запросили провести навчання зі старшокласниками Приморського регіонального українсько-болгарського багатопрофільного ліцею ІІ-ІІІ ступенів Приморської міської ради Приморського району Запорізької області. Предметом уроку стала тема: «Діти повинні знати», яка охоплює майже всі правові аспекти, з якими може зіштовхнутись дітвора.

       Molodi ochi sho bajaut znatu 1Під час правопросвітницького уроку Євген Сухомлин та Вікторія Донцова ділилися корисною інформацією, відповідали на питання та наводили цікаві приклади. Ліцеїсти мали можливість дізнатись про види відповідальності в Україні. Окрему увагу було приділено кримінальній та адміністративній відповідальності.

       Аби підкреслити серйозність теми, Євген Сухомлин навів приклади зустрічей із засудженими у Бердянській виправній колонії №77, які потрапили за грати ще будучи неповнолітніми:

       – Ви уявляєте, що таке бачити небо через грати? Ви розумієте, що ваші молоді роки назавжди будуть втраченими. Коли я по роботі навідуюсь до виправної колонії та бачу молодих хлопців, які потрапили за грати у 15-17 років, а покарання їх 10-12 років, то моє серце крається. Я закликаю вас бути обачними та розуміти, що кримінальна відповідальність за злочини настає завжди.

       Вікторія Донцова багато розповідала про адміністративну відповідальність. 

       – Дитячі пустощі можуть привести до тяжких наслідків та зруйнувати подальшу долю й кар’єру, – наголосила фахівчиня місцевого центру.Molodi ochi sho bajaut znatu 3

       Також фахівці торкнулись актуальних тем, таких як «Булінг (цькування)» та «Протидія домашнього насильства та насильства за ознакою статі». Вікторія Донцова надала зрозумілі визначення даних понять, розповіла про види домашнього насильства (фізичне, сексуальне, економічне та психологічне насильство), закликала не замовчувати про будь-які прояви насильства і повідомила, куди можна звертись за допомогою (батьки, поліція, вчителі, соціальні служби, урядові “гаряч” лінії).

       Євген Сухомлин роз’яснив присутнім нюанси Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», а саме про  сферу дії законодавства: відповідальність за насильство настає незалежно від факту спільного проживання і поширюється як на кровних родичів, так і на подружжя, наречених, опікунів, прийомних батьків та на інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

      Molodi ochi sho bajaut znatu 4 Аби закріпити отримані знання ліцеїсти пограли в правничу гру «Міф чи реальність». Суть гри полягала в тому, що дітям пропонувалось прослухати різноманітні твердження з теми заняття та визначити, що є правдою, а що ні. Деякі завдання вимагали великої уваги, але всі без виключення впорались із ними.

Нагадуємо, про можливість отримання правових роз’яснень в установах системи безоплатної правової допомоги

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Приморське бюро правової допомоги – м. Приморськ, вул. Центральна, 26, тел. (06123) 7-45-14 , скап primorsk_dep, ел. адресу prymorske@legalaid.zp.ua